Datum zveřejnění: 
25. 7. 2017

V Evropské univerzitní hokejové lize bude nově nastupovat také celek z Brna.       

Hokej za Lužánkami ani po konci A týmu druholigové brněnské Techniky neutichne. V Hokejových halách dětí a mládeže totiž najde azyl zbrusu nový tým s názvem HC Masaryk University, který se od nové sezony zapojí do Evropské univerzitní hokejové ligy.
Soupeřit bude také s vysokými školami z Polska, Slovenska i Maďarska.
Základ týmu utvoří sedm bývalých hráčů Techniky.
"Kluci hokej milují a nechtěli s ním končit. Navíc věříme, že teď budeme i v atraktivnější soutěži. Je lepší jet do Budapešti než do Orlové," říká spoluzakladatel a manažer týmu Peter Bustin.
V rolích asistentů trenéra se představí Michal Brzobohatý z Techniky a v jednání je i bývalý kapitán brněnské Komety Jiří Sedláček. Hlavního kouče zatím univerzitní tým hledá.
Kádr touží mít studenti co možná nejširší. "Chceme třeba až padesát hráčů, je to trochu specialita. Ve zkouškovém vypadne třeba třetina hokejistů, jenže liga jede dál. Hrozila by nám penále a odečtení bodů z tabulky," vysvětluje Bustin.
Brněnské družstvo se představí například proti Akademikům Plzeň či pražským týmům Univerzity Karlovy a Českého vysokého učení technického. "Vůbec jsme nečekali, že se za několik let můžeme dostat tam, kde jsme teď. Chodíme po městě a lidi nás zastavují, ptají se a chválí. Mám pocit, že i v hokejové obci to má velice slušný ohlas. Jsme nadmíru spokojení," povídá hrající manažer plzeňských Akademiků Vilém Franěk.
Ačkoliv brněnský celek nastoupí pod hlavičkou Masarykovy univerzity, mohou za něj naskakovat hráči ze všech vysokých i středních škol ve městě. Při tradičních Soubojích univerzit přitom byli soupeři. "Naráželi jsme na sebe už ve druhé lize. Spojíme se pro společný cíl, historie půjde stranou," usmívá se Bustin.
V první sezoně počítá tým s minimálním rozpočtem šest set tisíc korun, který má pokrytý. "Navštívili jsme pár zápasů univerzitní ligy, úroveň známe, bude to někde mezi druhou a krajskou ligou. S hráči z ostatních týmů jsme se střetávali na akademických mistrovstvích, která jsme dokonce dvakrát vyhráli. Chceme hrát nahoře," vyhlíží cíle manažer.

Soupeři v soutěži Slovensko: Unipo Warriors Prešov, Paneuropa Kings, Diplomats Pressburg, Gladiators Trenčín, UMB Hockey Team Banská Bystrica. Česká republika: Akademici Plzeň, Technika Praha, HC Masaryk University. Polsko: Academy 1928 KTH Krynica. Maďarsko: Hokiklub Budapešť.       
 

Autor: 
MARTIN VYMYSLICKÝ
Zdroj: 
Brněnský deník