Datum zveřejnění: 
25. 7. 2017

V Českých Budějovicích se uskutečnilo už 33. finále celostátní vědomostní soutěže pro mládež "Co víš o energetice?". Tentokrát si s testy fyzické kondice i psychické odolnosti a s prověrkou teoretických znalostí z fyziky a dalších technických předmětů nejlépe poradil tým liberecké Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické.

SOUTĚŽ "CO VÍŠ O ENERGETICE?"

Soutěž je součástí vzdělávacího programu společnosti ČEZ. Navazuje na se -riál osvětových besed "Energie – budoucnost lidstva", který běží nepřetržitě již 17 let a jehož se dosud zúčastnilo více než 210 000 mladých lidí ve věku 14–19 let. Hlavním cílem projektu, který byl v roce 2015 vyhodnocen Mezinárodní agenturou pro atomovou energii jako příklad dobré praxe a doporučen k následování ve všech členských zemích této organizace, je (kromě prohlubování informovanosti mládeže o všech aspektech energetiky) také motivace ke studiu technických oborů.
Mezi 15 účastníky finále bylo 7 dívek. Kupř. na II. místě skončilo družstvo Střední zdravotnické školy z Písku, které tvořili dvě dívky a jeden chlapec.
Podle Alžběty Bednářové, absolventky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské pražské ČVUT, která pracuje ve Státním úřadu pro jadernou bezpečnost a při budějovickém finále působila v odborné porotě: "To, že se na technické obory hlásí víc kluci, je především důsledek předsudku, že holky nemají na techniku ‚buňky‘. Mnoho výzkumů přitom ukázalo, že třeba prostorová představivost nebo výsledky v matematice nejsou vrozené a neměnné dovednosti, ale věci naučené. Ze své osobní zkušenosti mohu říct, že ženy za muži ve studiu nijak nezaostávají. Naopak zpravidla bývají pečlivější a disciplinovanější, což jim přináší obrovskou výhodu při studiu a pak i v praxi."

SOUTĚŽ "CENA NADACE ČEZ"

V pražské centrále skupiny ČEZ se sešlo 18 studentů z technických vysokých škol, aby ve finále 18. ročníku Ceny Nadace ČEZ před odbornou porotou obhajovali své soutěžní projekty v pěti tematických kategoriích.
Soutěž Cena nadace ČEZ má za cíl zvýšit zájem mladých lidí o technické obory na vysokých školách (zejména o obor elektroenergetika) a zlepšit jejich vzdělání v těchto oborech.
Finalisté soutěže byli vybráni v předkolech na fakultách vysokých škol po celé ČR, a to prostřednictvím studentských vědeckých konferencí nebo přímého doporučení jednotlivých kateder. Metodické konzultace související s Cenou nadace ČEZ probíhají s odbornými katedrami na VŠB TU Ostrava, VUT Brno, ČVUT Praha, ZČU Plzeň a Jihočeské univerzitě. Nadějní studenti elektroenergetických oborů českých vysokých škol mezi sebou soutěžili v pěti kategoriích. Své projekty obhajovali před odbornou porotou formou plakátové prezentace. Šestá kategorie (Jaderná energetika) nebyla letos obsazena.
"Od prvního ročníku až dosud prošlo soutěží asi 350 prací. Oproti loňskému roku stoupl počet finalistů ze 13 na 18. Počet udělených prvních míst svědčí o vynikající kvalitě přihlášených prací. Ocenil bych např. volnočasový projekt Martina Krále z VŠB TU Ostrava, který navrhl chránič zásuvek proti nebezpečnému dotyku, nebo práci Jana Havlíka z ČVUT Praha na téma sušení biomasy pro energetické využití," sdělil docent Josef Rosenkranz z Katedry fyziky ČVUT v Praze.
Všichni finalisté soutěže "Cena Nadace ČEZ 2017" obdrželi finanční příspěvek v hodnotě 5–15 000 Kč, který mohou využít na osobnostní rozvoj, kupř. formou jazykových kurzů, účasti na konferencích nebo odborných stáží.       
 

Zdroj: 
Technický týdeník