Datum zveřejnění: 
25. 7. 2017

ProfilID: ČVUT

Psát recenze na dobré fotografické knihy je strašně příjemné. Jen to chce trochu více času. Běžnou knihu přelousknete, a pokud je ilustrovaná, zaznamenáte obrázky většinou podvědomě a celkový dojem můžete hned formulovat. Pokud však dostanete do ruky takto dokonale propracovaný exemplář, je to tak trochu na vědeckou práci.
Přiznám se, že fotografických knih mám doma dost a viděl jsem jich ještě o trochu více. Ale jsou knihy vyloženě fotografické a mnohdy monografické, existuje spousta sborníků a katalogů a mezi nejnáročnější a nejpropracovanější patří ty, které umí ukázat, inspirovat, objevit, poučit a také pobavit. Tato publikace, která právě leží otevřená přede mnou, patří mezi ty posledně jmenované.

Doporučení první

Míval jsem k ČVUT v dávných dobách vlastních studií hodně blízko a vím, že z útrob této, pro mne vážené instituce jen tak někdo něco nedodělaného nevypustí. Garance kvality je už v názvu vydavatele a ta se vám hned po přečtení několika prvních stránek potvrdí. Je to kvalitní kniha kvalitního vydavatele s kvalitními texty a obrazovým doprovodem.

Doporučení druhé

Romana Sejkota znám už také hodnou řádku let, ostatně kdo z fotografické branže by ho neznal, že? Vím o jeho fotografickém, ale samozřejmě i pedagogickém a vypravěčském nadání. Autorská volba tedy na jedničku, fotografie a texty propracované do nejmenšího detailu s tím, že je vše navíc až neuvěřitelně čtivé. Volba autorské dvojice, tedy prolínání znalostí a snímků Romana Sejkota s perfekcionalismem profesora Václava Hlaváče, se jeví jako ideální (ve vědecké praxi se pan profesor zaměřuje na obor počítačového vidění či rozpoznávání, nověji nazýváno strojové učení, a autonomní robotiku).

Co tedy dodat?
Možná citovat slova doc. dr. Ing. Radima Šáry z úvodu: "Kniha se zabývá obrazovým fenoménem, prozíravě již v roce 1839 nazvaným fotografie, z nejrůznějších hledisek a vybízí k úvahám o dalekosáhlém významu fotografie pro veškeré poznání lidstva, od prvních fotogramů po Hubbleův teleskop. Předkládá vývoj, historii a nástin budoucnosti analogové a digitální fotografie od jejího pořízení přes zpracování, distribuci a užití až k archivaci. Podrobně se zabývá principy a konstrukcí přístrojů, vývojem technologií v uplynulých staletích a uplatněním fotografie ve společnosti. Poskytuje hlubší technické základy a pohled na souvislosti, např. v oblasti algoritmů zpracování obrazu či vlivu fotografie na rozvoj globální civilizace. Publikace nabízí množství ukázek a příkladů k samostatnému experimentování s metodami zpracování obrazu a pokouší se nahlédnout skrz aktuální technické trendy do budoucnosti fotografie." Přiznám se, že jsem byl spokojen.

Autor: 
Rudolf Stáhlich
Zdroj: 
Foto video