Datum zveřejnění: 
25. 7. 2017

INTEGRACÍ ŘADY INTELIGENTNÍCH ŘEŠENÍ DO INFRASTRUKTURY MĚST I OBCÍ LZE ÚSPĚŠNĚ POSÍLIT EFEKTIVITU DOPRAVY, BUDOV I ENERGETICKÝCH SYSTÉMŮ. TYTO KROKY VEDOU KE ZLEPŠENÍ KVALITY ŽIVOTA OBYVATEL DANÉ LOKALITY, DÍKY POUŽITÍ ADEKVÁTNÍCH TECHNOLOGIÍ SE MĚSTO STÁVÁ "CHYTRÝM"

Podle prof. Miroslava Svítka, děkana Dopravní fakulty ČVUT, se koncept chytrých měst, Smart Cities, snaží využívat moderní technologie tak, aby docházelo k synergickým efektům mezi různými odvětvími (doprava, logistika, bezpečnost, energetika, správa budov atd.) s důrazem na nízkou energetickou náročnost a vysokou kvalitu života občanů v daném městě. Význam slova smart spatřuje ve vyvážené vazbě mezi člověkem a technickými systémy. Uživatelé chytrých měst jsou vlastně občané interagující s různými druhy inteligentních systémů, které minimalizují použité zdroje a zvyšují efektivitu městských infrastruktur. Platí však, že chytrá řešení musejí činit města více humánními, a ne pouze technologicky pokročilými.
V souvislosti s chytrými městy je nezbytné zmínit velká data. Pro chytré město je charakteristické, že získává data ideálně ze všech svých systémů a získaná data, vzhledem k digitálnímu propojení jednotlivých systémů, umožňují reagovat a zlepšovat městské služby v reálném čase. Města svůj potenciál čerpají právě z toho, jakým způsobem tato data spravují, jak funguje synergie mezi městskými systémy.
"Každé město může být chytré – metropole s miliony obyvatel, stejně jako krajské město nebo dokonce malá obec. Přeměna města či obce na ‚smart‘ je však během na dlouhou trať. Proto je klíčová specifi kace priorit rozvojových oblastí měst," říká David Barva, který má na starost agendu chytrých měst ve společnosti Siemens. Obrazně řečeno, město je jako modulový systém, kdy každý z modulů může představovat "chytré řešení". Čím vyšší je počet těchto modulů, tím více inteligentních technologií město využívá. K dosažení cíle by samospráva měla vypracovat "chytrý plán města", který zajistí konektivitu infrastruktury, využití dat a implementaci všech dalších zlepšení. Tato cesta je pro každé město jedinečná a neopakovatelná.

SOUČASNÉ TRENDY

Mezi velké trendy, které dnes u měst pozorujeme, patří řešení hustého dopravního provozu na silnicích prostřednictvím inteligentního dopravního managementu, chytrá řešení pro parkování, která majitelům vozidel ročně ušetří hodiny strávené hledáním volných míst i emise CO2. Sílí tlak na řešení špatné kvality ovzduší ve městech, například skrze opatření, jakými jsou zóny s nízkými emisemi, které podporují ekologická vozidla, nebo zavádění tiché a ekologicky čisté hromadné dopravy (e-busy, CNG) a elektromobility.
Velkým tématem jsou čistější způsoby výroby energie pro města a jejich alespoň částečná energetická soběstačnost. Nedílnou součástí konceptu je chytré osvětlení; inteligentní svítidla veřejného osvětlení dokážou zásadně ušetřit peníze v městských rozpočtech. Posun nastává také ve stavebnictví – v chytrých budovách se stále více využívá automatizace ke snížení spotřeby energie a uhlíkových zplodin prostřednictvím řízení v reálném čase. Důraz je kladen na bezpečnost obyvatel měst a otevřená data, která usnadňují každodenní život.

ČESKÉ PROJEKTY: NEJDE JEN O CHYTRÉ LAVIČKY

Pražské chytré lavičky jsou možná mediálně nejznámějším inteligentním městským prvkem. O co se tedy jedná? Speciálně vybavené lavičky mají Pražanům a návštěvníkům hlavního města umožnit kromě běžného odpočinku dobít telefon, připojit se k internetu, zjistit aktuální teplotu a vlhkost vzduchu nebo množství oxidu uhličitého v ovzduší. Součástí laviček může být i nouzové tlačítko napojené na složky Integrovaného záchranného systému. To vše bez napojení na zdroj elektrické energie – lavičky se napájejí pomocí solárních panelů. Realizace je naplánována na 2.–4. čtvrtletí 2017, během půlročního pilotního provozu půjde o 8–10 kusů laviček na veřejně dostupných místech v různých částech Prahy. Po vyhodnocení pilotu a rozhodnutí magistrátu a městských částí se mohou lavičky rozšířit do dalších míst.

PARKOVÁNÍ BEZ STRESU

Inteligentní lavičky jsou přeci jenom spíše doplňkem chytrého města. Pro efektivnější městský chod jsou samozřejmě důležitější další technologie, jejichž výběr představujeme. Jednou z nich jsou parkovací systémy. Udává se například, že až 40 % řidičů v městských centrech hledá parkovací místo a jeho nalezení zabere až 15 minut. S tímto problémem pomůže parkovací a navigační systém, díky kterému řidiči získají plnou a přesnou informaci o dostupnosti volných parkovacích míst, zjistí nejrychlejší cestu na volné parkovací místo nebo si třeba mohou vybrané místo rezervovat. Oproti tomu provozovatel dokáže mj. lépe detekovat nevyužívaná parkovací místa, diferencovat parkovací poplatky nebo navádět vybrané skupiny řidičů.
Jedním z průkopníků chytrého parkování je Liberec. Základem celého tamního řešení jsou kompaktní, do vozovky zapuštěné programovatelné jednotky s elektromagnetickým senzorem. Každé parkovací místo je vybaveno tímto čidlem s integrovanou bezúdržbovou baterií s garantovanou výdrží nejméně pěti let provozu. Díky své programovatelnosti může čidlo nejen hlásit volno či obsazeno, ale také například stav dostupné kapacity baterie a další provozní technické údaje. Celý systém pracuje na komunikační síti Sigfox v bezlicenčním pásmu rádiových vln o frekvenci 868 MHz. Liberecký projekt zahrnuje celkem 240 detektorů pro monitoring parkování v šesti částech města a využívá technologii parkovacích čidel podle návrhu společnosti ČD-Telematika.
Prostřednictvím senzorů ve vozovce budou monitorována stání také v Praze 3, kde je před realizací projekt 45 parkovacích míst na Havlíčkově náměstí. Tento tip bezdrátového parkovacího senzoru, který svým vzhledem připomíná puk, pracuje na principu infračerveného záření, přičemž v případě, že dojde k zakrytí infrasenzoru, například v zimních měsících sněhem, probíhá detekce prostřednictvím elektromagnetické indukce. K funkcím tohoto systému patří kupříkladu integrovaný RFID čip, jehož prostřednictvím lze zajistit zvláštní parkovací povolení pro invalidy či rezidenty. Pod tímto řešením je podepsána společnost Siemens.

ELEKTROMOBILITA

Světovým trendem je zavádění elektromobility do hromadné dopravy. V Česku je lídrem městské elektromobility Třinec, který v březnu představil 10 nových elektrobusů pro MHD – nikde jinde u nás tak početnou flotilu nemají. Dvanáctimetrové elektrobusy Škoda Perun provozuje společnost Arriva.
Elektrobusy mají kapacitu 75 cestujících, disponují výkonnou klimatizací, jsou nízkopodlažní a jsou vybaveny nástupní plošinou pro vozíčkáře. "Na jedno nabití ujedou v praxi 110–130 kilometrů, záleží však na charakteru a profilu trasy, na které se pohybují. Nabíjet je budeme vždy přes noc, v depu máme instalováno 10 nabíječek. Vozy se nabíjí maximálně pět hodin," uvedla ředitelka Arrivy Morava Pavla Struhalová.

DO MHD S PLATEBNÍ KARTOU

Když se na podzim 2014 v liberecké tramvajové lince objevil bezkontaktní platební vozidlový automat, jednalo se o první tuzemský městský dopravní prostředek. V červnu 2015 se pak západočeská metropole Plzeň stala prvním městem v ČR, které umožnilo bezkontaktní platbu ve všech vozidlech MHD.
"Celý projekt byl realizován ve spolupráci a za podpory společností MasterCard a ČSOB. Čísla charakterizující zájem cestujících o koupi jízdního dokladu tímto způsobem potvrzují, že jak počáteční úvaha, tak realizace sama korespondují s vývojem trhu i zájmem cestujících," podotýká Michal Kraus, předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP).

INTELIGENTNÍ OSVĚTLENÍ

Pod pojmem inteligentní veřejné osvětlení se skrývá rozhodně víc než pouhá náhrada konvenčních zdrojů (sodíkových, halogenidových) moderními a úspornými LED zdroji, byť náhradou starých svítidel novými město může získat významnou finanční úsporu – až 70 %.
Za všechny projekty jmenujme alespoň ten, při kterém vloni na podzim Pražská energetika spustila pilotní provoz chytrého osvětlení v Praze. Designové sloupy nabízejí hned několik funkcí, kupříkladu měří exhalace. Jejich součástí jsou snímače, které průběžně monitorují množství prachových částic v ovzduší, měří intenzitu hluku a teplotu. Naměřená data pomohou kontrolovat kvalitu vzduchu, který obyvatelé měst dýchají. Toto osvětlení také může zvýšit bezpečí obyvatel měst – pomocí SOS tlačítek na sloupech lze v případě nouze kontaktovat integrovaný záchranný systém a přivolat pomoc. Mezi další funkce patří nabíjení elektromobilů či elektrokol a osvětlení také poskytuje neomezené a rychlé wi-fipřipojení.       
 

Autor: 
Jan Boucník
Zdroj: 
Technický týdeník