Datum zveřejnění: 
24. 7. 2017

 dalším rozvojem areálu Zámku Pardubice přijely do Pardubic poradit velké osobnosti české architektury. Krajští politici do pracovní komise pozvali děkana Fakulty architektury ČVUT Ladislava Lábuse spolu s dalšími architekty Josefem Pleskotem a Petrem Všetečkou. "Zámek stojí před významnými možnostmi přesunout část inventáře muzea do depozitářů a dobudovat historický pernštejnský okruh pro návštěvníky. Vlastník objektu, Pardubický kraj, si nechá poradit od nejlepších odborníků v oboru," uvedla tisková mluvčí krajského úřadu Zuzana Nováková.
Minulý týden si podle mluvčí společně architekti a politici prošli všechny prostory zámku, seznámili se se širšími vazbami jeho okolí ve středu krajského města. "Navštívili také Gočárovy automatické mlýny u Chrudimky a zastavili se v areálu v Ohrazenicích, kde jsou depozitáře kulturních institucí," dodala.
Doprovod odborníkům dělal náměstek hejtmana Roman Línek. "Potvrdil jsem si u nich, že v Pardubicích máme poloutajený klenot. Každý, kdo sem poprvé přijde, je krásným zámkem příjemně překvapen. A právě proto potřebujeme odborný pohled zvenčí, jak s ním výhledově co nejlépe a promyšleně nakládat," řekl Roman Línek, který si pochvaloval angažmá známých jmen.
"To, že se nám podařilo dát dohromady trio špičkových architektů, kteří se dlouhodobě věnují památkovým objektům, beru jako velkou příležitost, která nám pomůže správně nastavit koncepci využití naší pernštejnské památky jak z pohledu krajských institucí, které tu sídlí, tak i z hlediska dalších činností, které se na zámku odehrávají," doplnil Roman Línek.
Podle něj politici na základě odborného doporučení chtějí upravit nyní realizované projekty a v jeho duchu nastartovat i projekty nové. "První prezentaci jejich práce předpokládám během podzimních měsíců," dodal Línek.      

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes