Datum zveřejnění: 
20. 7. 2017

Ve dnech 12. až 13. října se v Praze uskuteční plenární zasedání národních asociací ITS, které bude spojeno s technickými exkurzemi a networking workshopem.

ITS NATIONALS V PRAZE

Na programu je v tuto chvíli již připravena prezentace simulátoru osobních vozidel, který je vybaven řadou funkcí, jako například sledováním pohybu očí řidiče, které může detekovat, zda řidič je pod vlivem alkoholu či málo koncentrovaný. Tento simulátor byl vytvořen vyučujícími a studenty Fakulty dopravní ČVUT ve spolupráci se společností Škoda Auto a je využíván při výuce i při ověřování tezí v rámci studentských prací.
Dalším výsledným dílem vyučujících a studentů, s nímž se účastníci setkání budou rovněž moci seznámit, je Laboratoř železniční dopravy. Ta umožňuje ve zmenšeném měřítku pracovat se všemi systémy používanými na české železniční síti, od základních elektromechanických až po počítačově řízené.
ČVUT představí rovněž laboratoř zaměřenou na rezervaci a prodej jízdenek ve veřejné dopravě. Laboratoř slouží také k ověřování zařízení pro výdej jízdenek a kontrolních systémů pro silniční dopravu.
Připravena je i exkurze do Centrálního dispečinku řízení dopravy TSK Praha, kde se účastníci setkání budou moci seznámit s využitím ITS při řízení dopravy v českém hlavním městě.
Stávající předseda ITS Nationals Ing. Roman Srp působí ve funkci již druhé funkční období, mandát mu vyprší na jaře a stanovy neumožňují, aby byl zvolen i potřetí. Pozvání kolegů do Prahy proto vzešlo z jeho strany, neboť své působení v čele asociace tak může zakončit představením toho nejlepšího, čím se česká telematická obec může ve světě pyšnit. "Doufám, že v říjnu z Prahy uděláme na několik dní hlavní město evropské telematiky," uvedl Roman Srp.      

Zdroj: 
Dopravní noviny