Datum zveřejnění: 
19. 7. 2017

Jak se změnil za dlouhá léta Benešov, ukazuje v Městské výstavní síni na Malém náměstí expozice fotografií s názvem Proměnlivá tvář Benešova. Vznikla především díky sbírce Josefa Nerada, benešovského rodáka. Ten za 25 let nasbíral přes 3500 fotografií Benešova a blízkého okolí.  

 Výstavu mohou zájemci zhlédnout na Malém náměstí až do 21. srpna. Kromě Josefa Nerada se na ní podílel i benešovský pamětník František Šturc. Sám má k místům v Benešově mnoho hezkých vzpomínek. Některé jsou i vtipné a odráží absurditu doby minulého režimu. „Moje vzpomínka se váže k přemístění sochy Jana Husa z Masarykova náměstí na Husovo náměstí. Husovu zdviženou ruku směrem k nové budově KSČ tehdejší prominenti vnímali negativně a tak ji nechali přemístit,“ řekl František Šturc.

Městská legenda skutečně praví, že socha byla odstraněna z důvodu, že se vedení radnice při pohledu na náměstí domnívalo, že jim Hus hrozí vztyčeným prstem. Sochu vytvořil benešovský rodák Miloš Suchánek a rozhodl se pro netypické zobrazení Jana Husa jako bezvousého. „Na současném Masarykově náměstí je dnes v místě sochy fontánka,“ dodal Šturc, jehož rodina vlastnila hostinec Na Špitále, která výstava rovněž ukazuje.

S výstavou v srpnu ale vzpomínání na časy dávno minulé neskočí. „V příštím roce navážou další výstavy, které připomenou výročí a také příběhy domů,” zdůraznila zástupkyně ředitelky Muzea umění a designu, Jaroslava Balleková Švárová. Ještě před tím se navíc budou moci benešovští obyvatelé dozvědět více o nové podobě města. Říjnová výstava odprezentuje návrhy studentů ČVUT na řešení citlivých míst v městské zástavbě.
 

Autor: 
Tomáš Cinka
Zdroj: 
halonoviny.cz