Datum zveřejnění: 
12. 7. 2017

Dne 22. května 2017 proběhl již pátý ročník konference LAW FIT, která spojuje otázky práva a informačních technologií a kterou pořádá Fakulta informačních technologií ČVUT. Letos byla konference věnována velice aktuálnímu tématu - právu a umělé inteligenci.

Rok 2017 je někdy nazývám rokem umělé inteligence, jak v úvodním proslovu zmínil Zdeněk Kučera, chair konference, advokát Kinstellar a garant právních předmětů na FIT ČVUT. Po celém světě dochází k testování autonomních vozidel, rozšiřuje se užívání virtuálních asistentů a robotů v domácnostech. Umělá inteligence je i schopná řešit jednoduché právní problémy a rozhodovat spory a stále více proniká do výrobních procesů a hovoří se o tom, že až třetina pracovních míst bude do deseti let nahrazena roboty. Kučera však současně upozornil na nutnost věnovat dostatečnou pozornost zabezpečení technologií, které jsou nositeli umělé inteligence.
 
Přes Skype se ke konferenci připojil Pavel Svoboda, poslanec Evropského parlamentu a předseda výboru pro právní záležitosti. Svoboda představil zprávu výboru z ledna 2017, která obsahuje doporučení Evropské komisi pro občanskoprávní pravidla pro robotiku. Hlavním cílem zprávy je, aby Komise představila jednotnou evropskou právní regulaci umělé inteligence, a to zejména pružnou a obecně přijatelnou definici robota a umělé inteligence, aniž by došlo k omezení inovace. Výbor také navrhl zvážit vytvoření statusu elektronické osoby; ten by bylo možno uplatnit např. případech, kdy robot autonomně rozhoduje a komunikuje se třetími stranami.
 
Svoboda zdůraznil potřebu právní jistoty jak pro výrobce, tak uživatele robotů, nejen v otázkách odpovědnosti za škody, duševního vlastnictví a ochrany osobních údajů. Zpráva výboru se zabývá i etickými problémy, zmiňuje např. Asimovovy zákony robotiky, které by měly být přijaty všemi výrobci robotů. Podle Svobody je nutné si v oblasti robotiky pokládat ty správné otázky, i když na ně ještě nenalézáme odpovědi. Podle Svobody není ale jisté, kdy budou k dispozici konkrétní legislativní návrhy.


Pátý ročník konference se těšil velkému zájmu - zúčastnilo se ho přes 230 účastníků, a to z řad IT specialistů, právníků a studentů. Konference LAW FIT je projektem Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze a epravo.cz je jedním z jejích mediálních partnerů.

 

 

Zdroj: 
epravo.cz