Datum zveřejnění: 
11. 7. 2017

Odborníci si od zavedení koncepce Průmyslu 4.0 obecně slibují, že se efektivita vnitropodnikových procesů zlepší řádově o desítky procent.
Není proto divu, že počet podaných patentů v této oblasti u nás vzrostl za posledních pět let 12násobně.

Zhruba třetina českých firem má již se zaváděním nějakých technologií z oblasti Průmyslu 4.0 jisté zkušenosti. 50-60 procent firem chce v nejbližších třech letech v tomto smyslu provést výrazné změny. Zároveň však zhruba stejné procento firem pociťuje nedostatek příslušným způsobem kvalifikovaného personálu a uvítalo by také výraznou roli státu v této oblasti, např. ve formě systému investičních pobídek. Pojďme se nyní podívat na stav zavádění technologií z oblasti koncepce Průmyslu 4.0 v rámci některých progresivních firem působících v ČR.       

Roboti, roboti, roboti...       
Neměli bychom zapomenout ani na tzv. testbedy Průmyslu 4.0, což jsou menší testovací provozy charakteru vývojových a ladících pracovišť či zkušeben. První testbed pro Průmysl 4.0 u nás vznikl za podpory mnoha firem při ČIIRK ČVUT. Měl by sloužit jako středisko pro vývoj řešení, vhodných pro malé a střední podniky. Další testbed by měl vzniknout při VUT Brno.       

Autor: 
Pavel Vachtl
Zdroj: 
iHNed.cz