Datum zveřejnění: 
10. 7. 2017

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka:
Další zátěžové zkoušky i uzavírky. Odborníci budou znovu prověřovat stav Libeňského mostu. Ten tak čekají po celý týden noční uzavírky. Cílem je zjistit míru jeho poškození a následně zvolit vhodnou formu rekonstrukce. O té se mluví už víc než deset let. Variantu, že by byl most zbourán a nahrazen, zastupitelé loni zamítli.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, redaktorka:
Zátěžový test na Libeňském mostě loni v březnu. Ode dneška se každou noc bude měřit zase. Cíl, zjistit, jak moc se moc za poslední rok bez oprav poškodil.      

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hlavního města Prahy:
Praha nikdy nepočítala ve své dopravní koncepci, že ten most by byl páteřní mostem v Praze. Ten most má být lokálního charakteru.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, redaktorka:
Jenže stav mostu je podle dosavadních šetření ještě horší, než se předpokládalo.

Jiří KOLÍSKO, ředitel Kloknerova ústavu ČVUT:
Když bude rekonstruovat tuto konstrukci, tak ty parametry nebudou dosahovat optima potřebného pro metropoli, jakým je Praha. Ty investice do té opravy a zejména ta trvanlivost té opravy a její efektivnost nemusí být dobrá.      

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, redaktorka:
Plán oprav teď podle hlavního města brzdí hlavně ministerstvo kultury. To totiž už od loňského ledna rozhoduje, jestli z mostu udělá kulturní památku. Ministerstvo stejně jako magistrát teď čeká na výsledky měření. Celková analýza ale bude hotová až v únoru příštího roku. Tereza Řezníčková, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1