Datum zveřejnění: 
10. 7. 2017

Jaké procesy v lidském těle vedou ke špatnému rozdělení chromozomů a vzniku abnormálních vajíček? Jak můžeme navrhnout co nejpřesnější experiment tak, aby bylo možné určit vlastnosti materiálů třeba pro konstrukci raketoplánů? To jsou otázky, které si kladou dvě ženy: embryoložka PharmDr. Zuzana Holubcová, Ph. D., z Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, a matematička, zabývající se pravděpodobnostní inženýrskou mechanikou, Ing. Anna Kučerová, Ph. D., z ČVUT.
Obě mladé ženy se počátkem června setkaly na půdě francouzského velvyslanectví, aby zde převzaly ocenění L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě, každá ve výši 250 000 Kč (Anna Kučerová přišla i se svými třemi dětmi jako živoucí důkaz, že i žena-matka může být vynikající vědkyní).
Téma ženy ve vědě je zrovna u tohoto ocenění důležité a loňská laureátka Martina Johnson Kučerová připomněla, že i v jejím oboru, biologii, stále trvá nesoulad v poměru žen a mužů: zatímco studentek je více než polovina, směrem vzhůru na kariérním žebříčku se ženy ztrácejí…
Předsedkyně poroty, která hodnotila a vybírala nejlepší projekty (letos se přihlásilo 58 žen, z toho 17 šlo do finále), Blanka Říhová na slavnostním předávání cen s potěšením konstatovala, že odevzdané projekty jsou rok od roku lepší a nejsou mezi nimi žádné "plevy".
Od začátku trvání projektu Pro ženy ve vědě v ČR bylo oceněno již třicet talentovaných vědkyň, které si mezi sebou rozdělily částku ve výši více než 7 milionů korun.       
 

Zdroj: 
Vesmír