Datum zveřejnění: 
5. 7. 2017

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Rok 1997 odhalil velké množství nedostatků, hlavně v komunikaci úřadů a záchranářů. I proto vznikl integrovaný záchranný systém. A jeho práce se může v posledních dvou dekádách opřít o stále větší množství informací.

Nicole ZAORALOVÁ, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR:
V dnešních dnech my umíme přesně sledovat to, jaké, jaký bude úhrn srážek, jak rychle ta povodeň bude postupovat a samozřejmě velmi dobře zmapovat území, které je potřeba rychle a bezprostředně evakuovat.

plk, Roman BÍLÝ, ředitel odboru operačního řízení, Hasičský záchranný sbor ČR:
Začnem on-line sledovat průtoky na řece Moravě, každých 10 minut vidíme stav průtoku. Jsme schopní na našem geografickém informačním systému zobrazit jednotlivé zátopové oblasti, ať už na úrovni pětileté, dvacetileté či stoleté vody. A na základě statistických údajů, který máme k dispozici, víme, kolik je v obci obyvatel a jsme schopný vypravit počty evakuačních autobusů a předsunout naše síly a prostředky k potřebnému zásahu.

Martin TYBUREC, redaktor:
Hasiči dnes zaplavené území mohou sledovat i pomocí radarových snímků v družici z vesmíru. Ty mají tu výhodu, že nepotřebují vůbec žádné denní světlo a proniknou i skrz silné mraky.

Lena HALOUNOVÁ, vedoucí Laboratoře dálkového průzkumu Země, ČVUT:
Může to být v noci, může to být za srážkové činnosti, v mlze. Je to zdroj dat, která my sami třeba svým zrakem bysme nikdy ani nezjistili.

Nicole ZAORALOVÁ, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR:
Pro nás je to dobrá podpora až v té fázi likvidačních prací, kdy vidíme, jak široký je ten rozliv.

Martin TYBUREC, redaktor:
Čeští hasiči mají v případě živelné pohromy nárok dostat snímky zdarma z řady různých družic. Jejich získání ale trvá i víc než 24 hodin, a tak jsou zatím jen doplňkem. Martin Tyburec, Česká televize.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Obsáhlou fotogalerii z povodní v roce 1997 a připomínku tehdejších událostí den po dni včetně archivních předpovědí počasí nabízí web ČT24.      

Zdroj: 
ČT 1