Datum zveřejnění: 
28. 6. 2017

Jen dva dny v Česku, ale plno setkání – a příslibů. Izraelský ministr pro vědu a technologie Ofir Akunis navštívil superlaserové středisko ELI, elitní Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd i nové robotické centrum na ČVUT.
"Viděli jsme tu velký potenciál. Počiny v laserové fyzice, robotice a chemii na mne udělaly dojem. Shodli jsme se na navýšení peněz pro oboustrannou spolupráci," řekl LN ministr Akunis, jenž oplatil vicepremiérovi pro vědu Pavlu Bělobrádkovi jeho březnovou návštěvu Izraele a tamních špičkových laboratoří, které jsou v Technionu nebo ve slavném Weizmannově institutu věd.
"Izrael je pro nás ve vědeckovýzkumné oblasti velkou inspirací; navázané vztahy považuji za nejlepší v historii obou zemí. S ministrem Akunisem jsme hovořili o rozšíření spolupráce především v biotechnologiích, robotice nebo kybernetice. Izraelci ale mají zájem také o sektor automotive, genomiku rostlin nebo nanotechnologie, kde nás uznávají jako světovou velmoc," řekl včera Bělobrádek.
Po německé kancléřce Angele Merkelové byl Akunis další významnou zahraniční návštěvou v letos otevřeném Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který zbudovalo České vysoké učení technické v pražských Dejvicích.
"Pan ministr zdůraznil, že náš CIIRC pracuje v oblastech strategických pro Stát Izrael. Zazněl též konkrétní zájem o autonomní roboty, elektromobily a strojové vidění," řekl LN ředitel centra profesor Vladimír Mařík.
Miliardový superlaser v Dolních Břežanech je sice ještě složen v bednách (v nichž nedávno dorazil z amerického Livermoru), ovšem i tak už láká světové vědce ke spolupráci – včetně Izraelců. Až systém příští rok najede do plného provozu, bude nejvýkonnějším laserem na světě. "Bylo by šťastné, kdyby Izrael vstoupil do mezinárodního konsorcia ELI-ERIC," řekl manažer střediska Roman Hvězda.
Centrum, zbudované za 6,9miliardy korun, spadá pod Fyzikální ústav Akademie věd, která chce vztahy s Izraelem dál rozvíjet. I proto bylo podepsáno memorandum o porozumění mezi oběma národními akademiemi.
"Budeme se snažit stimulovat spolupráci jak v oblasti technických a přírodních věd, tak i společenských a humanitních věd," řekla LN Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR.
Izrael je vědecká velmoc. Ceněn je zvláště aplikovaný výzkum i komercializace nápadů.      

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny