Datum zveřejnění: 
27. 6. 2017

Voda vyrobená ze vzduchu bude hlavním motivem české výstavy na Expu v Dubaji.
Na výstavě se budou podílet vědci z ČVUT i Akademie věd.
Vláda odsouhlasila výběr generálního komisaře pro Expo, znovu jím je Jiří František Potužník.

Sluneční svit dokáže vyrobit vodu ze vzduchu díky přístroji z Česka. Řešení problémů spojených s nedostatkem vody nabízí pouštním oblastem vědci z ČVUT a Akademie věd - technologii představí na výstavě Expo 2020 v Dubaji. Ta je jedním ze Spojených arabských emirátů, které musí vodu nakupovat. Téma vody, jež bude na světové výstavě Česko reprezentovat, včera schválila vláda. Ministři také odsouhlasili, že generálním komisařem pro Expo 2020 se opět stane Jiří František Potužník.

"Chceme představit unikátní systém, který dokáže za pomoci solární energie produkovat vodu ze vzduchu. A to v podstatě samoudržitelně, to znamená bez dalších energií," řekl generální komisař Jiří František Potužník. Vlastníkem patentu bude ČVUT. Pro univerzitu by technologie mohla být novým vývozním artiklem.

"Pan Potužník přišel s futuristickou vizí, na nás teď je, abychom ji naplnili," sdělil děkan Elektrotechnické fakulty ČVUT Pavel Ripka. Úkolem elektrotechniků bude dodat fotovoltaický systém, který dodá zařízení na výrobu vody potřebnou energii. Zařízení by mělo fungovat podobně jako klimatizace. Voda obsažená ve vzduchu se bude ochlazovat a kondenzovat.

Náklady na českou budovu a expozici v Dubaji by neměly přesáhnout 250 milionů korun. "Projekt počítá s tím, že stát přispěje z rozpočtu 160 miliony korun, 69 milionů jsme uspořili na minulém Expu v Miláně," popsal financování Potužník. Dalších 20 milionů přispějí soukromí dodavatelé výměnou za zviditelnění své značky. Peníze nabízejí i firmy, které mají zájem v pavilonu vystavovat své produkty. "Pronajímatelé musí splňovat několik podmínek. Například se jejich produkt musí vztahovat ke konceptu výstavy," uvedl generální komisař.

Na vypracování projektu, který vládě předložil, měl dva měsíce. Kromě výzkumníků z ČVUT přizval i vědce z Akademie věd. "Předběžně jsme přislíbili, že se do projektu zapojí Botanický ústav a Ústav termomechaniky," doplnil mluvčí Akademie věd Jan Martínek.

Český pavilon představí návštěvníkům tuzemsko jako zemi vody. "Naše země je rozvodím Evropy. Řeky jsou součástí architektury měst. Říká se, že příští válka může být o vodu. Česká technologie pomůže lidem ze suchých oblastí od Afghánistánu až po pouštní oblasti Jižní Ameriky," poznamenal Potužník.

Všeobecná světová výstava se uskuteční v Dubaji za tři roky, v regionu Středního východu, Afriky a jižní Asie půjde o první takovou akci. Ústředním tématem bude "spojování myšlenek, vytváření budoucnosti".

Voda byla jedním z témat už na Expu 2015 v Miláně. Generální komisař doufá, že v Dubaji česká reprezentace naváže na úspěch z této výstavy, odkud si český pavilon odvezl bronzovou medaili za architekturu. Smontovaný byl z recyklovatelných modulů, které vyrobila vizovická firma Koma.

Českým vědcům je nyní věnována hlavní expozice na Expu 2017 v kazašské Astaně, které otevřelo návštěvníkům své brány začátkem června. Výstava nazvaná Důmyslnost řešení se zabývá energetikou. Cílem české reprezentace je podpořit tuzemské firmy a podnikatele, kteří mají zájem o spolupráci s Kazachstánem i okolními zeměmi.       
 

Autor: 
Klára Čeperová
Zdroj: 
iHNed.cz