Datum zveřejnění: 
27. 6. 2017

S výstavbou vlastního pavilonu a vývojem technologie na výrobu vody ze vzduchu pomocí solárních panelů počítá koncepce české účasti na světové výstavě v Dubaji v roce 2020. Generálním komisařem pro Expo Dubaj by se měl stát Jiří František Potužník, který šéfoval už českému zastoupení na světové výstavě v Miláně.
"Myslím, že nápad, se kterým jdeme, je opravdu pozoruhodný. My do Dubaje, kde voda je šestkrát dražší než benzin, přijíždíme s nápadem, jak vyrábět vodu ze vzduchu za pomoci solární energie," řekl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.
Poznamenal, že čeští vědci se pokusí zkompletovat sadu vynálezů tak, aby Česko v Dubaji mohlo vybudovat oázu v poušti. Podle šéfa české diplomacie na obdobných technologiích pracují i vědci kalifornské univerzity Berkeley či v Nizozemsku, jde ale i o náklady, za které budou dostupné. Na projektu se budou podílet České vysoké učení technické (ČVUT) a Akademie věd ČR. Pavilon by podle návrhu měl mít podobu obřího deštníku, jehož střecha by byla osazena solárními panely a současně stínila půdu, kterou by zavlažovala vyrobená voda a pomáhala tak růstu mechu kultivujícího poušť. Na vývoji mechu spolupracují podle Zaorálka čeští vědci s Izraelci.
Všeobecná světová výstava se uskuteční v Dubaji za tři roky, v regionu Středního východu, Afriky a jižní Asie půjde o první takovou akci. Náklady na pavilon a expozici měly činit 250 milionů korun, další desítky milionů by podle návrhu mohly být investovány do okolí budovy českého zastoupení a doprovodných programů.       

Zdroj: 
Lidové noviny