Datum zveřejnění: 
27. 6. 2017

Software pro zaznamenávání přednášek a konferencí SlidesLive získal podporu českých investorů.
Od Eduarda Kučery z Avastu a Václava Dejčmara z RSJ dostal milion dolarů na rozvoj na zahraničních trzích.
Zakladatel start-upu chce porazit i YouTube. "Chceme být symbolem pro přednášky a vzdělání," říká Vojtěch Ciml.

Původně chtěl jen pro sebe a spolužáky, kteří ve škole chyběli, natočit zajímavé přednášky. Z nápadu studenta ČVUT Vojtěcha Cimla se ale po několika letech stal úspěšný start-up, který dnes sídlí v New Yorku, pracuje pro významné zahraniční univerzity i firmy a získal od českých investorů milion dolarů na další rozvoj.

Software SlidesLive, který Ciml spolu s kamarádem vymyslel před šesti lety, automaticky synchronizuje obrazový záznam řečníka s jeho prezentací, kterou při přednášce promítá. Na webu pak divák vidí v jednom okénku přednášejícího a ve druhém jednotlivé "slidy", které si může také sám procházet. Odpadá tak problém toho, že na obyčejném záznamu není z prezentace často skoro nic vidět. Nejdříve chtěl Ciml prorazit jen se softwarem, pak ale přišel na to, že bude nejlepší přidat i natáčení. "Řekli jsme si, že pokud budeme přednášky i natáčet, bude to působit lépe a budeme si jistí kvalitou," popisuje šestadvacetiletý podnikatel.

Díky tomu tak firma získala dalšího českého investora, Václava Dejčmara ze skupiny RSJ. "S ním jsem se vídal už dříve, ale vždy nám projekt pohanil. Pak to ale vyšlo, řekl, že už máme plán, který má smysl," líčí Ciml. Celkem firma získala od Dejčmara, ale také od Eduarda Kučery, spoluzakladatele Avastu, milion dolarů. Oba investoři za to dostali dohromady 44procentní podíl ve start-upu. "Domníváme se, že by aplikace mohla časem představovat místo, kde se soustředí atraktivní edukativní videoobsah," okomentoval investici Dejčmar. V příštím roce chce Ciml hledat další investory v USA.

Právě na americkém trhu má SlidesLive největší konkurenci. Firem, které zaznamenávají přednášky nebo konference, je mnoho, od místních až po nadnárodní společnosti a český start-up je zatím malým hráčem. "Což je ale super, protože to znamená, že trh je obrovský, nikdo si nás nebude všímat a můžeme potichu růst," říká Ciml.

Konkurenci podle něj dohání tím, že nabízejí díky softwaru levnější a rychlejší služby. Navíc často využívají české kameramany, kteří jsou podle Cimla šikovnější než Američané. Celkem má start-up 150 nezávislých kameramanů, kteří pro něj videa točí.

Loni SlidesLive utržil 7,3 milionu korun, za první půlrok letošního roku už zvedl tržby nad 8,5 milionu. Většinu obratu dělá hlavně zahraniční trh. Kromě USA SlidesLive působí i v Evropě, podle Cimla je ale firma schopná zaznamenat přednášku kdekoliv. "Například pro týdeník The Economist jsme točili v Tokiu," uvádí.

Celkem má start-up kolem 500 zákazníků, mezi nimi například Kolumbijskou univerzitu, veřejnou knihovnu v New Yorku nebo Volkswagen. Zatím je na webu umístěno přes 10 tisíc různých přednášek. "Náš byznys má dvě části. Peníze vydělává natáčení korporátních akcí a dalších neveřejných konferencí. Druhá část je nahrávání přednášek ve vzdělání a vědě, což není ziskové, ale díky tomu se dostáváme do povědomí lidí," říká Ciml s tím, že v této oblasti chce porazit i YouTube. "Chceme být symbolem pro přednášky a vzdělání," dodává.

Cílem je pro něj vybudovat "Alexandrijskou videoknihovnu", kde budou všechny přednášky na jednom místě. "Vyhořet nemůže, protože je celá na cloudu," žertuje Ciml. Že by obsahu bylo až přespříliš, se neobává. Vsází spíš na hodnotu přednášek než na počty zhlédnutí.       
 

Autor: 
Simona Janíková, Jan Bredl
Zdroj: 
iHNed.cz