Datum zveřejnění: 
27. 6. 2017

Česká republika se chystá na výstavě Expo 2020 v Dubaji reprezentovat ojedinělým systémem, který dokáže za pomoci solární energie vyrobit vodu ze vzduchu. Tento systém by tak mohl vyřešit globální problém nedostatku pitné vody v některých oblastech. Česká vláda tento koncept schválila.

Účast Česka na výstavě schválila vláda v pondělí. Generálním komisařem pro Expo Dubaj byl jmenován Jiří František Potužník, který vedl české zastoupení na výstavě v Miláně letos na jaře a vyhrál výběrové řízení.

„Chceme prezentovat systém, který dokáže za pomoci solární energie produkovat vodu ze vzduchu, a to v podstatě samoudržitelně, to znamená bez dalších energií,“ řekl Potužník pro agenturu ČTK. Na projektu chce spolupracovat s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) a Akademií věd.

Podle jeho slov, pokud vše dobře dopadne, systém bude nejen prezentací českého know-how, ale patent by měl zůstat právě v ČVUT. „My doufáme, že když se to podaří postavit, bude to řešení i pro další regiony od Afghánistánu až po jih Ameriky,“ dodal Potužník.

Výstava se koná v Dubaji za tři roky a bude první podobnou akci konanou na Středním východě, Asii a Africe. Tématem je „Spojování myšlenek, vytváření budoucnosti“. Česko se pak má prezentovat jako země přírody, inovací a především vody. Výstavba potřebného pavilonu by měla stát okolo 250 milionů korun. Další desítky milionů by pak měly sloužit na zvelebení okolí české budovy a doprovodné programy.

„Přímo z rozpočtu počítá projekt se 160 miliony korun, 70 milionů zůstalo z Milána jako nevyčerpaná úspora, kterou bychom chtěli vyčerpat, a 20 milionů seženu ze soukromých zdrojů, podobně jako to bylo v Miláně,“ popsal Potužník na závěr.

Zdroj: 
extra.cz