Datum zveřejnění: 
26. 6. 2017

Do lavice v září už neusednou, škola je pro ně minulostí, ale poslední prázdniny si ještě většina z nich pořádně užije. Čerství absolventi s nástupem do zaměstnání nespěchají.
Status studenta, to znamená úhrada zdravotního a sociálního pojištění, mají studenti středních odborných učilišť a středních škol do 31. srpna. U studentů vysokých škol platí, že pojištění je placeno do konce následujícího měsíce po vykonání státní zkoušky.
Lukáš Kolbaba, čerstvý absolvent Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce, se právě vrací ze zahraničí. "O prázdninách mám naplánované cestování a několik brigád. V září nastupuji na Strojní fakultu puji ČVUT.
Takhle to má většina mých spolužáků," říká Lukáš Kolbaba.
"Řada mladých lidí se dnes snaží hledat si práci už v době, kdy ještě studují. Také zaměstnavatelé mají zájem o uchazeče, kteří mohou do firem vnést inovativní myšlení, nové prvky a nadšení. Nicméně absolventi, kteří práci přes léto neseženou, přichází do evidence Úřadu práce ČR.
Hlavní vlna je právě v září," říká tisková mluvčí Kateřina Beránková. "Většina mladých lidí si chce ještě užít posledních dvou měsíců volna a také do práce nastupují až na podzim," potvrdil i ředitel Kontaktního pracoviště Úřadu práce v Mladé Boleslavi Pavel Krpálek a dodal, že přesto se malá část absolventů zaregistruje na úřadu práce hned po ukončení studia.
Vzhledem k současné nízké nezaměstnanosti naštěstí ani absolventi, kteří mají nulovou praxi, nemají se sháněním místa větší problémy. "I když řada zaměstnavatelů stále dává přednost zájemcům s praxí. V tom ohledu může úřad práce mladým pomoci, a to například prostřednictvím společensky účelného pracovního místa," říká Krpálek.
Jiná situace je v oblasti hledání brigád, kterých je velký nedostatek. "Je to kapitola sama o sobě. Před pár lety byly brigády pravidlem, dnes už to ale neplatí.
Důvodem je i nedostatek lidí, trh práce potřebuje především stálé zaměstnance," vysvětluje Krpálek. Na Úřad práce v Nymburce se podle ředitelky tohoto kontaktního pracoviště Lenky Průchové hlásí každoročně v září kolem 200 studentů v rámci okresu. "Nyní evidujeme zhruba 300 volných pracovních míst, kde hledají i absolventy, škála je poměrně široká, od dělnických profesí až po odborné," říká Lenka Průchová.
V evidenci Úřadu práce se objevují nejčastěji absolventi středních škol a učilišť, především pak škol zaměřených na ekonomiku, administrativu, podnikání, gastronomii (kuchař, číšník), hotelnictví, osobní a provozní služby (kadeřník). Naopak velké šance na získání práce co nejdříve po ukončení školy mají absolventi vysokých škol, především lékařských fakult, a absolventi technických, zejména strojírenských a elektro oborů. Velká poptávka je také po absolventech řemeslných oborů.
Pro absolventy, kteří si při hledání práce sami nevědí rady, fungují na kontaktních pracovištích Úřadu práce Informační a poradenská střediska pro volbu a změnu povolání.       

Autor: 
PAVLA FRANZKIOVÁ, IVANA ŠMEJDOVÁ
Zdroj: 
Boleslavský deník