Datum zveřejnění: 
26. 6. 2017

Indická raketa vynesla na oběžnou dráhu satelit Vzlusat-1. Na orbitu se dostal i miniaturní rentgenový dalekohled a přístroj pro měření kyslíku v termosféře.

Má hmotnost dva kilogramy, její šířka činí jen deset centimetrů a v rozvinutém stavu se roztáhne na 35 centimetrů. To jsou parametry první české technologické družice, kterou na oběžnou dráhu do 505 kilometrů nad Zemí vynesla indická raketa. Startovala z kosmodromu na ostrově Šríharikota v Bengálském zálivu. Český satelit se jmenuje Vzlusat-1 podle Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu v Praze, kde byl sestaven. Na nákladech ve výši několika desítek milionů korun se podílely i Technologická agentura ČR a některé komerční firmy. Pomohly s přípravou experimentálních zařízení na palubě družice.
Prvním byl miniaturní rentgenový dalekohled, o jehož výrobu se postarala firma Rigaku Innovative Technologies Europe se společností HVM Plasma a pražským ČVUT. Kompozitní materiál pro stínění radiace vyvinuly firmy 5M a TTS. Pro měření vlastností slouží čidla společnosti Innovative Sensor Technology.
Třetím "pasažérem" na družici je přístroj Fipex, který slouží k měření koncentrace kyslíku v termosféře. Je součástí rozsáhlého mezinárodního vědeckého projektu, který podpořila Evropská komise.
Na řízení satelitu se podílí Západočeská univerzita v Plzni. Životnost družice se odhaduje na dva roky.
Společně s ní indická raketa vynesla do vesmíru dalších 29 nanosatelitů ze čtrnácti zemí včetně Slovenska, Rakouska a Litvy. Indické kosmické agentuře ISRO se v poslední době daří.
Dopraví náklad na oběžnou dráhu podstatně levněji než ostatní kosmické velmoci.       

Autor: 
Tomáš Stingl
Zdroj: 
E15