Datum zveřejnění: 
24. 6. 2017

V jedné z kubistických vil na pražském Rašínově nábřeží se v posledních měsících zrodil černý „chytrý válec“ Angee, který díky umělé inteligenci dokáže hlídat vaši nemovitost, aniž byste museli sami jakkoli kontrolovat hlídače a starat se o něj.

Zařízení využívá strojového učení - jeden z klíčových prvků umělé inteligence. Dokáže se tak samo učit pomocí podnětů zvenčí. Umí například rozpoznat, kdo do bytu vešel a kdo ho opustil. Tyto poznatky zařízení samo vyhodnotí a případně se přepne do stavu automatického alarmu či poplachu.

V případě potřeby samo spustí video nahrávání nebo rozpozná rozbité sklo, nebezpečí požáru i mnoho dalších podezřelých zvuků, které mohou naznačovat vloupání do bytu. Při hlídání vaší domácnosti se tento chytrý válec dokáže otáčet o 360 stupňů tak, aby zaznamenal veškeré dění okolo sebe.

„Své bezpečí člověk většinou nechce neustále řešit, ale chce o něj mít postaráno“ říká jeden ze zakladatelů Angee, dvaatřicetiletý Tomáš Turek, který po návratu ze studií ve švýcarském Lausanne pracoval na vývoji tohoto zařízení přibližně tři roky. Autonomního hlídače lze ovládat na dálku pomocí mobilní aplikace nebo jednoduše hlasem. A je tu samozřejmě i možnost Angee úplně vypnout a ponechat si naprosto diskrétní prostředí. Stačí říct: „Hey Angee, give me some privacy!“ (Angee, nech mi trochu soukromí).

Facelift českého průmyslu

Angee je jedním z mnoha chytrých vynálezů nových českých technologických flrem, které pomalu začínají měnit podobu tuzemského průmyslu. Využívají přitom víc než kdykoli předtím možností umělé inteligence. Ta se stává motorem růstu především pražských a brněnských startupů, často navázaných na akademickou sféru na vysokých technických učeních.

O kvalitě českého vysokoškolského výzkumu umělé inteligence snad nejvíce svědčí spolupráce pražského ČVUT a brněnského VUT s Facebook Artiflcial Intelligence Research - výzkumnou platformou Facebooku pro zkoumání možností umělé inteligence.

Světový gigant sociálních médií si vybral 15 univerzit a z toho hned dvě české. Těmto univerzitám poskytne vysoce výkonné počítačové servery pro rychlejší zvládnutí výpočetních operací.

Více na: http://www.euro.cz/byznys/umela-inteligence-meni-podobu-ceskeho-prumyslu... českém prostředí se ale významně daří i komercializace výzkumných objevů. Vývojáři umělé inteligence i její investoři se shodují na tom, že Česko je lídrem v tomto rychle nastupujícím oboru minimálně v oblasti střední Evropy.

„Umělá inteligence je trendem. A Česko v něm rozhodně nezaostává,“ tvrdí Ondřej Bartoš z kapitálového fondu Credo Ventures, jednoho z klíčových českých investorů do firem vyvíjejících umělou inteligenci. Credo Ventures má v portfoliu přes dvacet firem a zhruba třetina z nich nějakým způsobem využívá umělou inteligenci ve svých produktech.

O komerčním úspěchu českých firem svědčí i zájem ze zahraničí. Pořadatelé letošního ročníku největšího středoevropského festivalu startupů Pioneers v rakouské Vídni, který byl právě ve znamení nastupující umělé inteligence, si výslovně vyžádali rekordní počet českých zástupců. „Vysokou kvalitu přihlášek v tomto roce nám potvrdili i pořadatelé Pioneers, se kterými jsme se dohodli na navýšení počtu nominací z původních pěti na sedm. Dalších pět startupů z našeho seznamu potom oslovili pořadatelé přímo,“ říká Renata Nemkyová, skautka startupů z pražské společnosti TechSquare, která každoročně české firmy do Vídně vybírá.

Více na: http://www.euro.cz/byznys/umela-inteligence-meni-podobu-ceskeho-prumyslu...

Více na: http://www.euro.cz/byznys/umela-inteligence-meni-podobu-ceskeho-prumyslu...

Více na: http://www.euro.cz/byznys/umela-inteligence-meni-podobu-ceskeho-prumyslu...

 

Autor: 
Jan Novotný
Zdroj: 
euro.cz