Datum zveřejnění: 
23. 6. 2017

V březnu 2016 převzal Cenu od Mezinárodního olympijského výboru přední český odborník na vodní kanály pro vodní slalom Jaroslav Polert mladší.

"Není to jen oceněním mé práce, ale hlavně celého týmu,“ řekl tehdy Pollert, kterému pomáhali kolegové z fakulty i řada jeho studentů z katedry vodního hospodářství a také kanoisté a kajakáři.

Český odborník spolupracoval už při návrhu dráhy pro olympijské hry v Sydney, kromě dráhy v Riu je pak autorem slalomové trati v Aucklandu a projektoval už i  stavbu dráhy pro olympijské hry v Tokiu 2020.

Jaroslav Pollert mladší patří k nejlepším projektantům slalomářských kanálů na světě, proto mu ocenění mezinárodního olympijského výboru mu náleželo  právem. Pollert se totiž od počátku působnosti na Fakultě stavební věnuje třídimenzionálnímu modelování proudění vody a v ní obsažených nerozpuštěných látek. Na toto téma také obhájil doktorskou práci a poté získal docenturu. Přednášel na řadě mezinárodních i domácích konferencí, publikuje v domácím i zahraničním odborném tisku a před časem obhájil na ČVUT i práce potřebné k uznání profesorského titulu.

Jaroslav Pollert mladší na divoké vodě sám roky závodila tak není divu, že  své zkušenosti teď zúročuje při projektování.

"Dovedu odhadnout chování vody, což při modelování pomáhá šetřit čas. Navíc vím, jak by vodní terén měl vypadat, co je vhodné a co by mohlo dělat problémy. Zkušenost s vodním slalomem je pro mě jeden ze základních pilířů této práce," řekl  pro web ČOV Jaroslav Pollert po ocenění Mezinárodním olympijským výborem.

Nyní 23. června 2017 byl v památném Karolínu na návrh Vědecké rady Českého vysokého učení technického v Praze v pořadí pětašedesátý jmenovaný profesorem doc. Ing. Jaroslav POLLERT, Ph.D.  pro obor: Vodní hospodářství a vodní stavby

Blahopřejeme, pane profesore!

Zdroj: 
sportovnilisty.cz