Datum zveřejnění: 
23. 6. 2017

V pátek 23. června odstartovala ze základny Šríharikota indická nosná raketa PSLV-XL, která vynesla kromě mnoha dalších i český a slovenský minisatelit, tzv. Cubesat – VZLUSat-1 a SkCUBE.

Tento fakt je zajímavý hned z několika hledisek. Především – po 14 letech (!) je technologická minidružice z letňanského Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu VZLUSat-1 první českou družicí, která letí do vesmíru. Její hmotnost je zhruba dva kilogramy a má především ověřit nové přístroje a technologie na oběžné dráze. Její životnost je odhadována na dva roky. Na palubě proto má miniaturizovaný rentgenový dalekohled, nový typ kompozitního materiálu pro stínění kosmické radiace a vědecký přístroj FIPEX pro měření koncentrace kyslíku v termosféře.

Mimochodem – experiment FIPEX je součástí mezinárodní mise QB50 – v rámci níž už bylo vypuštěno na 50 nanodružic z celého světa – a přispívá tak k opětovnému užšímu zapojení ČR do výzkumu vesmíru.

Mimo to je projekt VZLUSat-1 příkladem úspěšné spolupráce českých výzkumných pracovišť včetně Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT s průmyslem.

V uplynulých desetiletích bývalé Československo úzce spolupracovalo na výzkumu vesmíru v rámci programu Iterkosmos a naši vědci se mohou pochlubit i pěti družicemi série Magion z Geofyzikálního ústavu (nyní pracoviště Ústavu atmosféry AV ČR). Poslední naší družicí vyvinutou vědci z Astronomického ústavu Akademie byla MIMOSA, která startovala z ruského kosmodromu Pleseck 30. června 2003.

Vzhledem k tomu, že se i u nás chystají další „kostky“ o rozměru 10 x 10 cm, můžeme doufat, že už nebude mezi českými satelity tak dlouhá pauza jako doposud.

 

 

Zdroj: 
aeroweb.cz