Datum zveřejnění: 
22. 6. 2017

Tématem 22. ročníku Mezinárodní studentské soutěže Xella bylo vytvoření nové budovy Moravské galerie v Brně pro sbírky současného umění. Mottem se stala citace Theodore Roosevelta: "Trocha odvahy je cennější než tuna opatrnosti".

První cenu a Cenu ředitele Moravské galerie získal Luděk Šimoník z Fakulty architektury ČVUT. Porota jeho projekt tak vysoko ocenila proto, že vytvořil nové urbanistické souvislosti: hranice původního bloku doplnil novým pásem do výšky 1. NP, takže vznikl nový dvůr – zahrada. Vlastní objekt galerie je ikonickou kostkou, která se ke své funkci sebevědomě hlásí a zároveň vytváří možnosti optimálního umístění expozic, které vrcholí střešní vyhlídkou.
Následovaly dvě druhé ceny: Maroš Mitro z Fakulty umení TU Košice; Branislav Stojkov a Ivan Kanich z Fakulty architektury STU Bratislava obdrželi také Cenu časopisu Stavitel. Třetí cena byla udělena návrhu Jakuba Vaška z Fakulty stavební ČVUT Praha. Cenu předsedy poroty získali Ivo Stejskal a Kryštof Foltýn z Fakulty architektury VUT Brno.
Všechny ceny a odměny byly předány 9. května v Senátu PČR v Praze v rámci výstavy projektů v chodbě místopředsedů.

CENA ČASOPISU STAVITEL

Návrh Branislava Stojkova a Ivana Kanicha z Bratislavy navazuje na historickou strukturu města, cituje původní stopu hradeb. Nové výstavní prostory vnořil citlivým a originálním způsobem pod terén. Logika příkopu je nejen v souladu s historickou stopou, ale zároveň prosvětluje výstavní prostory ze severní strany. Přestože jde o výrazný zářez do terénu, nestává se objekt překážkou – s organismem města jej propojují lávky a rampy pro pěší. Zanoření stavby do terénu je silným gestem, přitom však ohleduplným a pokorným vůči historickému kontextu i areálu Galerie města Brna. Kvalitou návrhu je také efektivita provozu a vysoký potenciál realizovatelnosti (z hodnocení poroty).
Studie velice citlivě řeší rozšíření Moravské galerie v Brně a není odtržena od reality. Domníváme se, že je uskutečnitelná ve své multifunkčnosti. Autoři zvládli spojení nového s historickým – zachovávají park, objekt umístili pod zem. Nekonkuruje tedy Místodržitelskému paláci a vybízí k návštěvě (hodnocení redakce časopisu Stavitel).      

Zdroj: 
Stavitel