Datum zveřejnění: 
20. 6. 2017

Konstrukční řešení a výstavbu domu na bázi slámy, tepelně-vlhkostní stav slaměných stěn, realizaci hliněných omítek, poruchy způsobené nedostatky při návrhu či realizaci stavby, požární charakteristiky konstrukce ze slámy i její samotné chování při požáru budou v praxi zkoumat studenti Fakulty stavební ČVUT v Praze.
V prostorách Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT vybudovali za podpory grantu a pomoci sponzora unikátní slaměný dům. Výsledkem experimentálního výzkumu bude řada diplomových prací i zisk cenných informací, které mohou výrazně přispět ke zlepšení poznatků o výstavbě z environmentálně šetrných materiálů a výrobků v praxi.
Stavba o půdorysu 6 x 4 m začala růst na počátku března. Výsledkem práce nebude obytný dům, ale objekt, který poslouží pro výzkum. "Přírodní stavitelství je hladové po technických výstupech. Protože zatím nedisponuje dostatkem vědecky ověřených dat a informací, je veřejností stále často vnímáno jako laická a fanatická záležitost," vysvětluje důvod vzniku projektu jeden z jeho iniciátorů Ing. Jakub Diviš, doktorand z Fakulty stavební ČVUT.
Prostor pro uskutečnění dostal slaměný dům ve výzkumném centru UCEEB ČVUT, mezi jehož poslání patří i spolupráce se studenty na výzkumných projektech.       

Zdroj: 
Technický týdeník