Datum zveřejnění: 
19. 6. 2017

Před dvěma týdny ještě s vodou nemělo nic společného. Pak se vozidlo určené na cesty proměnilo ve funkční plavidlo a zařadilo se mezi flotilu patnácti netradičních lodí na víkendovém rodinném festivalu Holešovská Regata.
"V této chvíli, tak, jak ho vidíte, umí jezdit na vodě. Ale jinak je to solární elektromobil na principu velorexu," vysvětlil David Vlk, jeden z pedagogů Střední průmyslové školy polytechnické ve Zlíně.
Studenti na sestrojení funkčního vozidla pracovali v rámci praktické výuky. V dílnách montovali podle výkresu hliníkové trubky, ohýbali, vrtali.
A vytvořili trojkolku, se kterou se nedávno pochlubili i na Českém vysokém učení technickém v Praze. Nejde totiž jen o vtipné netradiční plavidlo, ale především o promyšlený ekologický stroj, který ještě čeká vylepšení.
"Kdysi na obědě nás s kolegou napadlo, že bychom udělali se studenty nějaké solární kolo. Ale protože by se panel mohl na kole rozbít, vyrobili jsme trojkolku. Cílem je vytvořit ekologické vozítko vhodné pro městskou hromadnou dopravu, které bude mít všechno, co má podle zákona mít klasické elektrokolo," upozornil Vlk.
Na sedmém ročníku Holešovské Regaty ale studenti vyměnili kola za plováky a elektroniku propojenou se solárními panely, jež pohánějí baterie, zase za pádla s ručním pohonem. Zapojili se tak do soutěže o nejoriginálnější plavidlo, která je součástí festivalu. Ani při letošním chladném a deštivém počasí na ní nechyběli školáci a studenti z různých koutů Zlínského kraje.
Vsetínská Střední průmyslová škola strojnická Josefa Sousedíka zopakovala loňské vítězství, když v zámeckých zahradách představila svůj kouzelně ekologický kombajn, na němž se podíleli mladí truhláři, opraváři, instalatéři, a dokonce i cukrářky.
Zabodovala také posádka ze základní školy ve Valašských Kloboukách, která přijela na "ledové kře", nebo malí školáci z Choryně s plovoucím divadlem Spejbla a Hurvínka.
Regata letos přilákala přes 15 tisíc lidí, loni se účast přehoupla přes dvacetitisícovou hranici. Podle Michala Žáčka z Agentury Velryba, která akci pořádá, se na menší účasti projevilo chladné a deštivé sobotní počasí.      

Autor: 
Jana Fuksová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes