Datum zveřejnění: 
19. 6. 2017

Studentská formule zrychlí z nuly na sto za 3,2 sekundy.

V dolní části Václavského náměstí se v pátek prezentoval tým Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze eForce FEE Prague Formula se svým posledním monopostem. Ten navrhovali a stavěli v tomto akademickém roce sami studenti. Páteční akce odstartovala ve 12.00 hodin odpočtem, po kterém nastoupili na pódium členové týmu. Návštěvníkům akce představili nejen svůj tým a soutěž jako takovou, ale i svou celoroční práci. Prezentace vyvrcholila odhalením nového monopostu a následnými dynamickými ukázkami. Skupina eForce FEE Prague Formula se skládá ze třiceti studentů bakalářského a magisterského studia, kteří studují na Fakultě elektrotechnické a na Fakultě strojní ČVUT v Praze.
Letošní sezona byla ve znamení inovací. Několika změn se dočkala nosná struktura vozu. Kompozitní materiál byl poprvé použit v loňské sezoně. Letos se studenti zaměřili především na odstranění nedostatků předchozího monopostu a celkovou spolehlivost vozu. Optimalizací prošel i aeropaket, kdy byla využila data naměřená v aerodynamickém tunelu. Díky tomu všemu je celková hmotnost vozu 192 kg a zrychlení dosáhne z 0 na 100 km/h za 3,2 sekundy.
Nyní se studenti zaměří na testování, na které mají do prvních závodů celý měsíc. Důležité bude najít optimální nastavení auta pro každou disciplínu. Těch je v závodu hned několik, mimo jiné je to měřená akcelerace s pevným startem či závěrečná hlavní disciplína nazvaná Endurance.
Závodní sezona týmu eForce FEE Prague Formula čítá dva závody. První bude na maďarském Euroringu, druhým je již tradiční domácí akce konaná 5. a 6. srpna na autodromu v Mostě.       

Zdroj: 
Metro