Datum zveřejnění: 
19. 6. 2017

UK se ve světovém žebříčku ovšem propadla, letos se umístila na 314. místě. ČVUT obsadilo 491. pozici.

Pokud studujete či jste studovali Univerzitu Karlovu nebo České vysoké učení technické v Praze, máte důvod k chlubení. Tyto školy se totiž umístily v mezinárodním žebříčku vysokých škol, který každý rok zveřejňuje britská společnost Quacquarelli Symonds. Ten letos posuzoval činnost více než čtyř tisíc škol z celého světa a do její první pětistovky se z českých vysokých škol dostaly také Univerzita Karlova a ČVUT. Pro prvně jmenovanou vysokou školu však nejde o takový úspěch, jak by se mohlo na první pohled zdát. Za posledních pět let se totiž v prestižní tabulce propadla o plných osmdesát jedna míst. Zatímco v roce 2014 byla na 233. pozici, letos se umístila na 314. místě.
Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek označil letošní umístění za úspěch. Financování českých vysokých škol totiž podle rektorů českých vysokých škol již pátým rokem stagnuje, na což dlouhodobě poukazují.
ČVUT se v žebříčku umístilo na 491. místě. Dalšími českými vysokými školami, které se dostaly do první tisícovky, jsou Masarykova univerzita (551. – 600.), Vysoké učení technické (601. – 650.) v Brně a Univerzita Palackého (701. – 750.) v Olomouci.
V letošním srovnávání britské společnosti zvítězil Massachusettský technologický institut následován univerzitami v Harvardu a Stanfordu. V první desítce se umístily ještě další dvě americké, čtyři britské a jedna švýcarská univerzita. Tyto prestižní školy mají rozpočty v řádech miliard dolarů.  

Pověst dělá školu Mezi parametry hodnocení patřila reputace mezi učiteli a vědci z jiných vysokých škol, renomé mezi zaměstnavateli, citovanost autorů, průměrný počet studentů na jednoho vyučujícího a počet cizinců. UK má podle žebříčku z českých vysokých škol nejlepší akademickou pověst a zastoupení zahraničních studentů. ČVUT se těší lepšímu renomé u zaměstnavatelů. V letošním srovnání QS zvítězil Massachusettský technologický institut (MIT), následován dalšími dvěma americkými univerzitami, v Harvardu a Stanfordu. V první desítce se umístily ještě dvě americké univerzity, čtyři britské a desítku uzavírá švýcarská univerzita ETH Curych. Tyto prestižní školy mají rozpočty v řádech miliard dolarů. * Srovnávacích žebříčků univerzit existuje celá řada. UK se v nich tradičně umisťuje nejlépe mezi českými univerzitami. * Jiné české školy, například ČVUT nebo Vysoká škola ekonomická (VŠE), se slušně umisťují v oborových žebříčcích zaměřených například jen na technické nebo ekonomické univerzity.       
     

Autor: 
FILIP JAROŠEVSKÝ
Zdroj: 
Metro