Datum zveřejnění: 
17. 6. 2017

Gabriela LAŠKOVÁ, moderátorka:
Pokud právě šetříte na stavbu rodinného domu, dávejte dobrý pozor, podmínky pro výstavbu se totiž od roku 2020 výrazně zpřísní. Podle evropské směrnice bude možné stavět pouze domy s minimální spotřebou energie. Reportér Libor Tampier se do jednoho takového zajel podívat a zjišťoval, co to vlastně všechno obnáší a zda nové nařízení nezatíží naše peněženky.

Libor TAMPIER, redaktor:
Koberovi v Českém ráji. Tady už 10 let stojí malá osada tvořená výhradně pasivními domy, tedy domy s téměř nulovou spotřebou energie na vytápění a ohřev vody. V tomhle domě například nenajdete žádné radiátory. O vytápění se tu stará rekuperace vzduchu. Princip je jednoduchý, studený vzduch nasávaný venku se ve speciální jednotce ohřívá od teplého vzduchu, který naopak z domu vychází.

Jan TYWONIAK, profesor stavební fakulty ČVUT:
Rozhodně obavy nejsou na místě, že by vzduch byl špatný nebo že by byl takzvaný průvan. Dětské nemoci všechny tyto technologie mají dávno za sebou.

Libor TAMPIER, redaktor:
V běžném domě zaplatíte za energie několik desítek tisíc korun ročně. Zdeněk Zikán, majitel jednoho z pasivních domů, už od kolaudace platí výrazně méně. Vedle rekuperace vzduchu používá od počátku ještě solární panely. S pořízením tepelného čerpadla před 3 roky jeho náklady ještě klesly.

Zdeněk ZIKÁN, majitel pasivního domu:
Mně moje platby za vytápění, ohřev teplé vody klesly řádově z nějakých 11 tisíc na 3,5 tisíc korun za rok.

Libor TAMPIER, redaktor:
Díky výrazným úsporám se mu celkové náklady ve výši zhruba 300 tisíc korun po 10 letech už vrátily. V současnosti navíc stát na ekologicky šetrné technologie přispívá z programu Nová zelená úsporám.

Jakub HRBEK, ředitel odboru, Státní fond životního prostředí ČR:
Při dobrém návrhu ta dotace, která může být až 350 tisíc, vlastně pokryje veškeré náklady, které jsou tam navíc oproti běžné stavbě.

Libor TAMPIER, redaktor:
Pořizovací náklady nových technologií navíc rychle klesají, takže se cenové rozdíly mezi běžnými a úspornými novostavbami postupně stírají. Podle ministerstva životního prostředí z nové povinnosti stavět nízkoenergetické domy budou profitovat i ti, kteří v nich bydlet nebudou. Ubude prý škodlivin z komínů a bude se nám lépe dýchat. Libor Tampier, Prima FTV.      

Zdroj: 
PRIMA Family