Datum zveřejnění: 
17. 6. 2017

 Zastávka na Štvanici budí vášně od samého počátku. Zkoušku má ale teprve před sebou. Všechny letní akce totiž radnice Prahy 7 směřuje právě tam.

"Naposledy pocítili existenci zastávky řidiči minulou sobotu, kdy Štvanici zaplnily tisíce žen, které předtím prošly metropolí v rámci tradičního Avon pochodu. Ženy v růžových tričkách opouštěly akci po celý den a velká část z nich zamířila přímo k zastávce tramvaje. Řidiči byli nuceni každou chvíli před přechody zastavit.

Radnice hodlá všechny festivaly a letní akce směřovat na ostrov
Na častější stání na Hlávkově mostě si ale nejspíš musejí začít zvykat. Radnice Prahy 7, která byla hlavním iniciátorem obnovy zastávky na Štvanici, totiž hodlá všechny festivaly a letní akce směřovat prioritně na ostrov.
"Žadatelé, kteří k nám přicházejí, že chtějí pořádat něco na Letenské pláni, směřujeme raději na Štvanici, která je teď i díky zastávce dostupnější," říká místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský. Tento víkend bude ostrov hostit festival malých nakladatelů Knihex.

Zastávka jako šikana pro řidiče
Zastávka byla na Hlávkově mostě obnovena před třemi měsíci, kritické hlasy k ní ale neustávají. Expert pro školství z řad ODS Václav Klaus ml. ji z pohledu řidiče vnímá jako betonovou zátarasu a šikanu. "A už stojíte v zácpě i v opačném směru, desetitisíce lidí, co smrdí výfuky, ztrácejí čas, který už mohli být doma s rodinou, roste jim tep. Tohle je dopravní peklo," napsal v emotivním komentáři na svém blogu.
Naopak cestující hromadné dopravy, kteří na Štvanici míří do sportovního areálu nebo na procházku, blízkost zastávky ocení. Do jejího otevření buď museli absolvovat cestu spletí podchodů směrem od Vltavské nebo o něco delší trasu z Těšnova. V běžný den ji využije podle dat Dopravního podniku, který na konci května zkoumal její vytíženost, kolem tří stovek cestujících.

Bezpečnější místo, tvrdí dopravní expert
Pozitivně hodnotí zastávku a přechody, které spolu s ní na Hlávkově mostě vznikly, také dopravní expert z ČVUT Vladimír Pušman. "Často se stávalo, že lidé, kteří se na Štvanici potřebovali dostat, silnici přebíhali. Proto mi tento způsob připadá lepší a bezpečnější. Režim dopravy se tam nijak výrazně nezměnil, řidiči už vědí, že musí v tomto úseku zpomalit," říká.
Podle Ondřeje Mirovského navíc absence přechodů lidi od návštěvy ostrova odrazovala. Poté, co je tam možnost bezpečně přejít, míří na procházku do parku více lidí "Důkazem toho je, že jsme museli navyšovat vývozy košů a četnost úklidů," vysvětlil. Zároveň věří, že počet návštěvníků v budoucnu ještě naroste. Nově má Pražany nalákat možnost udělat si na speciálně určeném místě táborák.      

Autor: 
Andrea Karlíková
Zdroj: 
prazsky.denik.cz