Datum zveřejnění: 
14. 6. 2017

Mladé české vědkyně získaly ocenění a finanční podporu L´Oréal-UNESCO. A zatímco studenti ČVUT, tvůrci robotického barmana, jim šlapou na paty, Rusové si opět šlapou po vlastních dějinách.

Embrya a vesmírné koráby

Aby to měly ženy ve světě, který stále nahrává spíš mužům, jednodušší, oceňuje nadějné české objevitelky projekt L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě.
Letos zabodovaly Zuzana Holubcová a Anna Kučerová, embryoložka a matematička.
První z nich hledá odpověď na otázku, co stojí za neplodností a množstvím potratů či dětí narozených s genetickými vadami. A nutno říct, že víc než úspěšně. Jako první na světě odhalila, co probíhá v lidském vajíčku před oplodněním, a díky jejím poznatkům by tak mohlo být umělé oplodnění v budoucnu mnohem úspěšnější než dnes.
Matematička Anna Kučerová z ČVUT se zabývá vývojem nových metod pro experimenty, které zjišťují vlastnosti různých materiálů. Mohly by například pomoci simulovat chování rakety při startu či ve vesmíru. Obě české vědkyně si odnesly odměnu ve výši 250 000 Kč. Od počátku projektu bylo v ČR oceněno už třicet talentovaných žen-vědkyň, které si mezi sebou rozdělily více než 7 milionů korun. Do letošního ročníku se zapojilo celkem 58 badatelek, do finále se jich pak probojovalo celkem čtrnáct. I malá země má velké talenty!

Drink od robota

Pivo pod míru českému hospodskému neprojde, ovšem co takový koktejl na baru? Studenti ČVUT to vyřešili – jejich robot barman namíchá drink pokaždé naprosto stejně. Na projektu programu kybernetika a robotika pracovalo šest studentů tři měsíce. Jejich robobarman pracuje v propojení s mobilní aplikací, v níž si host objedná. Robot nikoho neošidí – jenže taky se neusměje, neprohodí vtipnou hlášku. Podle tvůrců ho lze ale přepnout i do tzv. kooperativního režimu, v němž spolupracuje s člověkem. Barmani z řad homo sapiens se ovšem zatím bát nemusí, robo konkurence stojí 60 tisíc eur.

Další verze ruských dějin

Školáci v Rusku mají novou učebnici dějepisu, bylo snad pravdě konečně učiněno zadost? Nikoli. Učitelé i historici zuří, protože kniha má k objektivitě daleko.
Seznam základních kapitol však schvaloval sám Vladimir Putin, a tak mají vyučující výklad kontroverzních kapitol dějin posvěcený přímo z míst nejvyšších. Například nástup Stalina k moci, krvavé bolševické represe 30. a 40. let minulého století, politika SSSR za studené války, rozpad Sovětského svazu atd.       

Autor: 
MARTINA HÁCHOVÁ
Zdroj: 
Vlasta