Datum zveřejnění: 
14. 6. 2017

Jediný z osmi předložených projektů o podporu z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) ve čtyřech prioritních osách získala dosud Západočeská univerzita v Plzni. Celkově letos instituce žádala o projekty ve výši zhruba 670 milionů korun, podařilo se zatím uspět jen s plánem katedry archeologie DONOTE - doktorandská škola archeologie ve výši 8,4 milionu korun. Univerzita věří, že se podaří ještě dodatečně výsledek zvrátit.
"Součástí hodnoticího procesu je v takovém případě právo žadatele podat námitky. Pokud jsou námitky vyhodnoceny jako důvodné, je projekt předložen jiné komisi, která provede nové hodnocení projektu. Tohoto práva jsme využili a námitky odeslali," vysvětluje mluvčí univerzity Kamila Kolářová.
Vypořádání připomínek by mělo trvat do začátku července. V této době univerzita získá i informace, zda, případně v jaké výši budou zbylé projekty podpořeny.
Podle Kolářové žádala univerzita o podporu například pro dva projekty Evropského sociálního fondu a Evropského fondu regionálního rozvoje, které na sebe navazují a jsou zaměřeny na zkvalitnění vzdělávací činnosti a pořízení moderního vybavení na podporu vzdělávacích potřeb studentů.
V rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání ve čtyřech prioritních osách podaly letos všechny veřejné a soukromé vysoké školy a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 349 žádostí o podporu. Server VědaVýzkum.cz data prozkoumal a vyčíslil, že nejvíce žádostí podalo České vysoké učení technické v Praze – 60, přičemž úspěšné bylo ve 40 případech. Univerzita Karlova podala 51 žádostí a získala 29 projektů. Univerzita Palackého v Olomouci předložila 47 projektů a podpořeno jich bude 34.
Nejefektivnější byla Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně s osmi předloženými a podpořenými projekty. Také Technická univerzita měla stoprocentní úspěšnost, podala a získala sedm projektů. Stejně je na tom Janáčkova akademie múzických umění v Brně, ta získala tři projekty z tří podaných. "Na druhém konci žebříčku úspěšnosti mezi veřejnými vysokými školami se nachází Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, která podala jeden projekt, který nebyl podpořen," připomíná server.
V loňském roce Západočeská univerzita v Plzni získala 200 projektů v celkové výši 600 milionů korun, úspěšná byla v řadě výzkumných projektů. 

Autor: 
Barbora Němcová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes