Datum zveřejnění: 
14. 6. 2017

Česká komora architektů v lednu 2017 vyhlásila 2. ročník České ceny za architekturu (ČCA). Architekti do ní přihlásili téměř 250 realizací. Sedmičlenná mezinárodní odborná porota do užšího výběru nominovala 42 děl, ze kterých na konci listopadu 2017 vzejde zhruba deset finalistů a držitel České ceny za architekturu. Nominační večer se konal 12. června 2017 v kulturní zóně Pragovka v pražských Vysočanech.

Nejčastějším tématem letošních nominací jsou jednoznačně rodinné domy, kterých ve výčtu naleznete osm. Následují výstavní projekty (např. Vnímání od Jana Šépky v Českých Budějovicích či vzducholoď Gulliver kotvící na střeše holešovického Centra současného umění DOX, jejímž autorem je Huť architektury Martina Rajniše) či stavby spadající do oblasti vzdělávání. V nominacích se objevují také čtyři dopravní stavby, lávky a mosty, nebo parkovací dům.

Prací, které se zaměřují na veřejný prostor, je opravdu poskromnu. Mezi velkými investicemi, jako je například Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně / Pelčák a partner architekti či Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze / PETR FRANTA architekti & ASSOC. najdeme i zcela drobné věci, jako je Létající černý dům / H3T architekti či pomník Archima Šipla na Liberecku / RH faktor.

Charakteristickým rysem výběru mezinárodní poroty je obrovské množství novostaveb. Z 42 nominací se o novostavby jedná hned ve 33 případech. Tato skutečnost může vypovídat o oživení stavebního trhu, nicméně je třeba dodat, že velká část těchto zakázek pochází ze soukromého sektoru (zejména rodinné domy, bytové a administrativní objekty).

 

 

Zdroj: 
estav.cz