Datum zveřejnění: 
13. 6. 2017

Ministerstvo dopravy je připraveno vypsat tendr, koaliční ČSSD chce informace pro vládu.

Velké klání o miliardy tekoucí skrze český mýtný systém se blíží. Podle informací deníku E15 by mohlo ministerstvo dopravy vypsat soutěž ještě tento týden. "Ministerstvo dopravy splní usnesení vlády a vypíše technologicky neutrální výběrové řízení na provozovatele mýtného systému po roce 2019. Všechny parametry zakázky a údaje o tendru budou veřejně představeny," uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Jenže podle představ sociálních demokratů by mělo soutěži předcházet jednání na vládě, s čímž ministerstvo vedené ANO nepočítá. Argumentuje tím, že plní již schválené vládní usnesení. "Určitě by dokumentace měla jít do vlády, alespoň pro informaci. A měl by se jí zabývat také řídicí výbor k mýtnému. V koalici budeme ty informace požadovat," řekl místopředseda a dopravní expert ČSSD Jan Birke.

Kritizuje skutečnost, že už více než rok se nesešel takzvaný řídicí výbor k mýtnému, kde byly zastoupeny koaliční strany a odborníci. To vadí i někdejšímu členovi výboru profesorovi Dopravní fakulty ČVUT Petru Moosovi. "Takovéto dokumenty, které mají ryze odbornou podstatu, by měly projít odbornou oponenturou. Ministerstvo jako koordinátor nefungovalo," doplnil Moos.      
 

Autor: 
Jan Šindelář (E15)
Zdroj: 
info.cz