Datum zveřejnění: 
13. 6. 2017

Užší okruh 42 architektonických děl, která budou bojovat o Českou cenu za architekturu, byl včera večer oznámen v kulturní zóně Pragovka v pražských Vysočanech. Z bezmála 250 realizací přihlášených do soutěže je vybrala sedmičlenná mezinárodní odborná porota v čele s Marianne Loof. Konečných zhruba deset finalistů soutěže a držitel České ceny za architekturu budou známi na konci letošního listopadu. Mediálním partnerem soutěžní přehlídky je i odborný měsíčník Moderní obec.

Česká komora architektů v lednu 2017 vyhlásila 2. ročník České ceny za architekturu. Architekti do ní přihlásili 249 realizací. Sedmičlenná mezinárodní odborná porota (Marianne Loof – předsedkyně poroty, Matija Bevk, Eelco Hooftman, Jiří Oplatek, Doris Wälchli, Jakub Szczęsny a Ľubomír Závodný) do užšího výběru nominovala 42 děl, ze kterých na konci listopadu 2017 vzejde zhruba deset finalistů a držitel České ceny za architekturu. Nominační večer se konal 12. června 2017 v kulturní zóně Pragovka v pražských Vysočanech.

Do soutěžní přehlídky bylo možné přihlásit díla realizovaná v letech 2012–2016, z nominovaných staveb jich však byla převážná většina dokončena v období posledních dvou let (22 nominací bylo dokončeno v roce 2016 a pět v roce 2015). ČKA si současně váží velké aktivity Akademie České ceny za architekturu složené z tří stovek odborníků, která České komoře architektů pomáhá vytipovávat zajímavá díla, jejichž autory ČKA následně oslovuje s žádostí o přihlášení do soutěžní přehlídky. V letošním roce 16 z těchto doporučení akademiků postoupilo mezi nominované.

Nejčastějším tématem nominací jsou letos rodinné domy, jichž ve výčtu naleznete osm. Následují výstavní projekty (např. Vnímání od Jana Šépky) v Českých Budějovicích či vzducholoď Gulliver kotvící na střeše Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích, jejímž autorem je Huť architektury Martina Rajniše či stavby spadající do oblasti vzdělávání.

V nominacích se objevují také čtyři dopravní stavby: Lávka v Hradci Králové –  baum & baroš ARCHITEKTI, Komenského most v Jaroměři – baum & baroš ARCHITEKTI a EXCON, parkovací dům v Brně – Architekti Hrůša & spol. a Ateliér Brno či terminál Gagarin v Telči – ARCHOO.

Prací, které se zaměřují na veřejný prostor, je opravdu poskromnu: revitalizace středu obce Bílovice nad Svitavou – P.P. Architects, Léto pod viaduktem – CCEA MOBA či už zmíněný projekt Vnímání, tedy konstrukce zakrývající Samsonovu kašnu v Českých Budějovicích realizovaná ku příležitosti výstavy Jana Šépky v českobudějovickém Domě umění. Mezi velkými investicemi, jako je například Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně – Pelčák a partner architekti  nebo Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze – PETR FRANTA architekti & ASSOC. najdeme i zcela drobné věci, jako je Létající černý dům – H3T architekti stejně jako pomník Archima Šipla na Liberecku – RH faktor.

Zdroj: 
moderniobec.cz