Datum zveřejnění: 
11. 6. 2017

Manipulace s informacemi či zaujatost, i taková rizika s sebou může přinést umělá inteligence.

Je to teprve týden, co byl na poli umělé inteligence překročen další milník. Umělá inteligence AlphaGo zvítězila v čínské hře go nad nejlepším hráčem světa. Zatímco na šachovém poli porazila technologie mistra Garryho Kasparova již v roce 1997, u Go stále panovaly pochyby. Tato starobylá čínská desková hra totiž obsahuje astronomický počet variant a při jejím hraní je potřeba počítat s intuicí, instinktem a také schopností se učit. První porážka profesionálního hráče go přišla před dvěma lety, loni zvítězila nad korejským šampionem a letos dostala třikrát za sebou na lopatky nejlepšího z nejlepších – čínského hráče Ke Jie. Ten se viditelně otřesený nechal slyšet, že AlphaGo je na lidi už moc silný. "Cítím, že jeho hra se stále více blíží k bohu go," uvedl s tím, že budoucnost patří umělé inteligenci.

Umělá inteligence dnes zažívá intenzivní rozvoj, který je umožněn pokroky strojového učení, stále výkonnějším hardwarem a obrovským množstvím dat, která jsou k dispozici. "Uplatnění umělé inteligence už v současnosti můžeme pozorovat ve vyhledávačích, kamerách, marketingu, překladatelství či třeba u služeb Amazon nebo Netflix, které na základě dat dokážou lépe doporučovat a předvídat chování svých zákazníků," uvedl na konferenci Týdne inovací Seán Ó hÉigeartaigh, ředitel Centra pro studium existenčních rizik Cambridgeské univerzity. A další uplatnění na sebe nenechá dlouho čekat, umělá inteligence vstupuje do medicíny, výzkumu, médií, práva, bankovnictví či průmyslu.


Umělá inteligence přináší i nevídaná rizika

"Nástup umělé inteligence však s sebou přináší i celou řadu otázek. Například ohledně informací a ochraně soukromí. Musíme se ptát, co vlastně kdo s osobními údaji dělá, jak jsou skladována, kdo k nim má přístup, kdo je může sdílet. Podobá se to černé skříňce, u níž nikdo neví, co se skrývá uvnitř," podotkl Seán Ó hÉigeartaigh.

S neprůhledným systémem umělé inteligence rostou i rizika. Jak ukázala nedávna studie Princetonské univerzity, publikovaná v časopise Science, umělá inteligence prokazuje na základě učení určitou zaujatost, ať už rasisticky, či sexistickou orientovanou. Například se vyhýbala spojení zájmen ženského rodu s matematikou nebo spojovala s věcmi označovanými za příjemné spíše jména kavkazského původu než afro-americká. "Rovněž je zde riziko manipulace s informacemi," dodal Seán Ó hÉigeartaigh s poukázáním na možnou manipulaci referenda o Brexitu a amerických prezidentských voleb.

Zaujatost a manipulace však zdaleka není jediným problémem. S vyšší formou automatizovanosti roste i zranitelnost celého systému, který může být dříve či později napaden hackerským útokem. Pojí se s ním také otázka práva, například, kdo bude v důsledku zodpovědný za způsobené škody.

Na trhu práce se očekává, že až 50 % pracovních pozic do 20 let zanikne. Umělou inteligencí budou nahrazeni nejen řidiči, ale i právníci a do jisté míry i lékaři či novináři. Jak ukázala zpráva kanceláře amerického prezidenta "Artificial Intelligence, Automation, and the Economy" (Umělá inteligence, automatizace a ekonomika) z loňského prosince, zanikne 83 % pracovních pozic, na kterých si zaměstnanec vydělá méně 20 dolarů za hodinu. U pozic, kde lidé berou více než 40 dolarů za hodinu, však podobný osud postihne jen 4 %.

"Místo zaniklých pracovních míst vzniknou nová, otázkou je, zda budou k dispozici včas," myslí si Seán Ó hÉigeartaigh. Pokud totiž zůstane vysoký podíl populace bez práce a majetek se bude nadále koncentrovat do rukou stále menšího podílu lidí na planetě, může dojít k významné destabilizaci společnosti.

I přes výše uvedená rizika však mezi odborníky převažoval, alespoň na konferenci, spíše optimismus. "Nebojím se toho, že by se stroje obrátily proti lidem, a to zejména kvůli tomu, že máme silnou tendenci nové věci regulovat," myslí si Michal Pěchouček, zakladatel Centra umělé inteligence ČVUT. "Něco podobného nám nehrozí do té doby, co budeme kontrolovat energetické zdroje," dodal na závěr Vladimír Mařík, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.      

Zdroj: 
mediaguru.cz