Datum zveřejnění: 
11. 6. 2017

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Rekordních 185 tisíc vstupů zaznamenal čtrnáctý ročník pražské muzejní noci. Nejvíc lidí letos navštívilo Letecké muzeum Kbely nebo Národní technické muzeum. Akce se konala podeváté i v Ostravě.

pracovník ČVUT:
Já vám tady nalepím takhle elektrody na ruku, tady už běží vaše EKG.

Tereza WILLOUGHBY, redaktorka:
Podle tělesných reakcí odhalí detektor lži sebemenší nervozitu. Je to jen jeden z mnoha přístrojů, které si mohou návštěvníci výjimečně sami vyzkoušet.

pracovník ČVUT:
Máme tady výřez kanálu a můžeme si tady pomocí magnetických překážek nasimulovat si ten samý stav, který byl na olympiádě v Riu.

Tereza WILLOUGHBY, redaktorka:
Nejprve je ale třeba vystát frontu. Je teprve půl hodiny před otevřením a před Národním technickým muzeem už čeká několik desítek lidí.

osoba:
Já vás tady vítám na pražské muzejní noci.

Karel KSANDR, generální ředitel Národního technického muzea:
Je samozřejmě vždycky největší zájem o dopravní halu. Vidíme to sami. Je tady vlastně přehled historických vozidel před první světovou válkou, mezi válkami.

Tereza WILLOUGHBY, redaktorka:
Ve stejnou chvíli otevírají muzea v Ostravě a i tam bodují technické exponáty.

Jiří FOLVARČNÝ, řidič historických tramvají:
Bylo jich vyrobeno asi pět pro vítkovické dráhy.

Tereza WILLOUGHBY, redaktorka:
U strojů ze začátku století ani tady neplatí zákaz dotýkání. V Praze dorazil největší nápor návštěvníků na všechna místa v devět hodin.

hlídač:
Počítám lidi a napíšu, kolik jich přišlo.

Tereza WILLOUGHBY, redaktorka:
Letos jich dveřmi muzeí prošlo o deset tisíc víc než loni. Převezlo je 64 autobusů muzejních linek. S přibývající tmou se zvyšovala jejich popularita. Právě zvláštní atmosféra potemnělých muzeí návštěvníky láká. Hned vedle toho, že za noc plnou kultury nic neutratí. Z Prahy Tereza Willoughby a z Ostravy Martina Koziolová, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1