Datum zveřejnění: 
10. 6. 2017

Univerzita Karlova (UK) se v mezinárodním žebříčku vysokých škol za posledních pět let propadla o 81 míst. Zatímco v roce 2014 byla v hodnocení, které zveřejňuje britská společnost Quacquarelli Symonds (QS), na 233. pozici, letos se umístila na 314. místě. Žebříček prestižního mezinárodního srovnání vysokých škol letos posuzoval činnost více než čtyř tisíc škol z celého světa, z toho tisíc detailně. Mezi prvními 500 vysokými školami se umístilo také České vysoké učení technické (ČVUT) v Brně.

Ačkoli si UK v posledních letech ve svém umístění stále pohoršovala, podle autorů žebříčku pořád patří mezi zhruba jedno procento elitních vysokých škol. Společnost QS totiž odhaduje, že po celém světě je asi 26.000 univerzit.

Podle mluvčího UK Václava Hájka je umístění na 314. místě v tomto žebříčku úspěch. Financování českých vysokých škol totiž již pátým rokem stagnuje. Vláda jim sice slíbila navýšení jejich rozpočtu, v současném návrhu ministerstva financí ale peníze na vysoké školy chybí. Rektoři přitom dlouhodobě poukazují na klesající konkurenceschopnost škol. V pátek poslali dopis premiérovi, aby dodržel sliby a jejich financování zajistil.

ČVUT se v žebříčku umístilo na 491. místě. Dalšími školami, které společnost mezi klasifikované instituce zahrnula, jsou Masarykova univerzita (551.-600.) a Vysoké učení technické (601.-650.) v Brně a Univerzita Palackého (701.-750.) v Olomouci.

Mezi parametry hodnocení patřila reputace mezi učiteli a vědci z jiných vysokých škol, renomé mezi zaměstnavateli, citovanost autorů, průměrný počet studentů na jednoho vyučujícího a počet cizinců. UK má podle žebříčku z českých vysokých škol nejlepší akademickou pověst a zastoupení zahraničních studentů. ČVUT se těší lepšímu renomé u zaměstnavatelů.

V letošním srovnání QS zvítězil Massachusettský technologický institut (MIT) následován univerzitami v Harvardu a Stanfordu. V první desítce se umístily ještě další dvě americké univerzity, čtyři britské a desítku uzavírá švýcarská univerzita ETH Curych. Tyto prestižní školy mají rozpočty v řádech miliard dolarů.

Srovnávacích žebříčků univerzit existuje celá řada. UK se v nich tradičně umisťuje nejlépe mezi českými univerzitami. Jiné české školy, například ČVUT nebo Vysoká škola ekonomická, se ale slušně umisťují v oborových žebříčcích zaměřených například jen na technické nebo ekonomické univerzity.

 

Zdroj: 
halonoviny.cz