Datum zveřejnění: 
10. 6. 2017

Během Pražské muzejní noci se v sobotu v 19 hodin otevře 79 objektů, které nabídnou návštěvníkům tradiční i neobvyklé prohlídky expozic a doprovodný program pro děti i dospělé. Do 14. ročníku akce se tentokrát zapojilo 49 institucí - muzea, galerie, knihovny a další instituce v metropoli. Dopravu mezi jednotlivými objekty zdarma zajistí deset speciálních autobusových linek pražského dopravního podniku, které budou jezdit od večera až do jedné hodiny po půlnoci. Prodloužen bude také provoz metra.

Do všech objektů bude vstup zdarma, pouze do objektů Národní kulturní památky Vyšehrad je vstup zpoplatněn symbolickou jednou korunou. Detailní program najdou zájemci na webu www.prazskamuzejninoc.cz. Pořadatelé letos vyzvali ke společnému sdílení dojmů z akce prostřednictvím sociálních sítí.

Doprovodný program slibuje mnoho neobvyklých zážitků. Například v Anatomickém muzeu mohou děti hledat kosti v pískovišti a pak určovat, z které části kostry pochází. České muzeum hudby připravilo pohádkové hraní s úkoly a možností vyrobit si vlastní hudební nástroj. Letohrádek Hvězda ožije audiovizuální performancí v podobě světelně-dynamické koláže s hudebním doprovodem vytvořené přímo na míru této památce.

Rýžovat drahé kovy a nerosty bude možné na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Plynárenské muzeum láká na kadeření vlasů plynovými historickými kadeřítky, žehlení plynem či na pravou brazilskou kávu upraženou na malé plynové pražičce z období první republiky.

Muzeum hlavního města Prahy na Florenci předvede mimo jiné svůj jedinečný exponát - 180 let starý Langweilův model Prahy. Otevřena bude i Botanická zahrada Na Slupi, Fakulta architektury ČVUT, Karolinum, krypta pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje, kde se po atentátu na Heydricha skrývali českoslovenští parašutisté, zámek v Troji nebo Ctěnicích a řada dalších objektů.

Už v 9 hodin ráno začíná Den otevřených dveří v Českém rozhlase, který se večer také připojí k Pražské muzejní noci. Zájemci si během komentovaných prohlídek mohou prohlédnou komplex budov na Vinohradské a Římské ulici, setkat se s rozhlasovými moderátory, redaktory, herci, režiséry nebo zvukovými techniky. Procházky nočním rozhlasem zavedou návštěvníky všemi velkými nahrávacími studii, v nichž například zkouší a nahrává Symfonický orchestr Českého rozhlasu, kde se točí pohádky nebo rozhlasové hry. Součástí akce je hudební scéna na venkovním pódiu v Balbínově ulici.      

Zdroj: 
tyden.cz