Datum zveřejnění: 
9. 6. 2017

 Milovníci automobilové historie si mohou od dnešního dne do neděle 11. června prohlédnout výstavu českých automobilů, kterou ve svých historických prostorách v Konviktské ulici pořádá České vysoké učení technické v Praze. Loňskou výstavu České vozy velkých cen si nenechalo ujít na 2500 lidí, letos pořadatelé očekávají ještě vyšší počet návštěvníků, kteří výstavu navštíví v souvislosti s Pražskou muzejní nocí, která se o tomto víkendu rovněž uskuteční. ČTK to řekla marketingová manažerka Fakulty dopravní ČVUT Petra Skolilová.   

K vidění budou například vozy Praga R1R, závodní Praga (Alfa, Picollo) z meziválečného období, dále pak Tatra monopost, Škoda MTX, Wikov, Walter a mnoho dalších. Podrobnější informace o exponátech a dalších podrobnostech výstavy mohou zájemci najít na internetových stránkách vysoké školy. Vstupné je zdarma.

"Každý ten exponát má obrovskou cenu, já jsem ale milovník té nejstarší techniky, protože tu už považuji za kulturní památku," řekl ČTK kurátor výstavy Jiří First. Vůbec nejstarším exponátem v celé kolekci 16 vystavovaných vozidel je závodní Walter z roku 1921. Ten startoval na známém závodu Praha - Jíloviště.

Z dalších známých závodních automobilů pak kurátor upozornil na vůz Praga Alfa, který byl zkonstruovaný pro závod 1000 mil, který se jezdil v Československu před druhou světovou válkou. Závod, který začínal v Praze a pokračoval přes Kolín, Havlíčkův Brod, Jihlavu, Velké Meziříčí, Brno a Břeclav až do Bratislavy a zpět, se jezdí opět jako veteránská replika původního závodu, uvedl First. Řada vystavovaných exemplářů jsou v takovém stavu, že by se jej mohla účastnit.

Zdroj: 
ceskenoviny.cz