Datum zveřejnění: 
9. 6. 2017

Laboratoře, zatravněné střechy, sluneční clony i kavárna. Takové bude nové vědecké centrum u Buštěhradu, s jehož stavbou se začne ještě letos. Investor Vědeckotechnického parku v průmyslové zóně u Buštěhradu, společnost Trigema, získal na první etapu výstavby evropskou dotaci. Ta pokryje téměř polovinu nákladů.
"Nový areál se zaměří na energeticky efektivní řešení v oblasti stavebnictví, elektrotechniky, pohonných jednotek a další související oblasti. Celková investice do areálu převýší 800 milionů korun," sdělil Marcel Soural, předseda představenstva Trigemy. V první fázi vznikne budova A, která bude ve čtyřech nadzemních podlažích disponovat 6300 m2. První nájemci by se sem měli stěhovat už za dva roky. "Náklady na první fázi dosáhnou více než 450 milionů. Evropská unie projekt podpoří částkou necelých 190 milionů. Vedle prostředků z operačního programu využijeme pro financování také úvěr a vlastní zdroje," dodal Soural.

Výjimka pro centrum

Město Buštěhrad další vědecká pracoviště vítá. Nový areál bude sousedit s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB), který tu před třemi roky otevřelo ČVUT. "Pro průmyslovou zónu mezi Buštěhradem a Kladnem bude do budoucna lepší, když se těžký průmysl, který tu vždy byl, utlumí a bude mít spíše vědecko-výzkumnou funkci. Proto jsme také novému vědeckému parku udělili výjimku ze stavební uzávěry, kterou jsme na všechny průmyslové plochy na katastru města uvalili v roce 2015. Chceme mít kontrolu, co tu bude vznikat, hlavně kvůli záměrům, které by mohly produkovat nějaké znečištění nebo být jinak problematické pro životní prostředí," vysvětlila starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.
Zkušenosti s akademickou půdou už společnost Trigema má. V minulosti vybudovala Vědeckotechnický park Roztoky, který se zabývá výzkumem a vývojem spalovacích motorů pro automobily, motorů s alternativními pohony i konstrukcí vozidlových převodovek. "Ve spolupráci s ČVUT jsme následně v Roztokách pokračovali i v případě sousedního Parku vědy. Na některých dílčích aktivitách jsme byli v kontaktu i s buštěhradským UCEEB. To vše může být výhodou i pro nájemce Vědeckotechnického parku Buštěhrad, kterým tak budeme moci nabídnout jak zázemí a vybavení nového areálu, tak výhody partnerství s akademickou půdou," poznamenal Soural.
V budově A nového centra najde práci na 330 lidí. V konečné fázi budou Vědeckotechnický park Buštěhrad tvořit dvě budovy, kde budou laboratoře, vývojové a zkušební provozy i kanceláře.

V jedné z budov se počítá také s konferenčními prostory a kavárnou. Velikost laboratoří i kanceláří bude záviset na požadavcích budoucích nájemců. Součástí prostor má být též vnitřní atrium a terasa. Mezi zajímavé vybavení patří mimo jiné ovladatelné sluneční clony. Bezpečí výzkumných projektů zajistí záložní generátory proudu. Střechy budou částečně zatravněné.
"Bude se jednat o největší vědeckotechnický areál Trigemy s plochou přes 11 000 m2. Oproti našemu Vědeckotechnickému parku Roztoky a Parku vědy bude více než dvojnásobně velký," konstatoval Marcel Soural z Trigemy.
V současnosné době už investor jedná s potenciálními nájemci první budovy. Současně zahájil přípravu dokumentace a výběr dodavatelů stavby, které vyvrcholí podzimním zahájením výstavby. "Zahájení druhé fáze, tedy budovy B, kam se vejde dalších 360 specialistů, bude odvislé od peněz, díky nimž budeme moci projekt dále financovat," podotkl předseda Trigemy, která se oblasti vědy a výzkumu věnuje již od roku 2007 a dodnes vystavěla okolo 32 tisíc m2 ploch pro mezioborové využití.
"Odpovídáme tím na vzrůstající poptávku po průmyslových vývojových pracovištích se zaměřením na strojírenství a elektrotechniku. Do budoucnosti chceme prostory našich areálů využít i pro rozvoj startupových aktivit," uvedl Soural.
Pro Buštěhrad není nové vědecké centrum jediným projektem, kterým se nyní radnice zabývá. "Začala také jednání se společností Lidl, která chce na průmyslových pozemcích za městem stavět velkosklad. Tam to podmiňujeme dopravním řešením, aby průmyslová zóna byla napojena na hlavní komunikaci mezi Kladnem, Buštěhradem a nájezdem na dálnici na Prahu mimo městskou zástavbu, aby nám kamiony nejezdili okolo domů," informovala Daniela Javorčeková.       

Autor: 
EVA HAVELKOVÁ
Zdroj: 
5plus2