Datum zveřejnění: 
8. 6. 2017

Ve středu proběhl na půdě Francouzského velvyslanectví v Praze jedenáctý ročník projektu Loreal-UNESCO Pro ženy ve vědě. Oceněny byly nejlepší vědecké projekty ve dvou věkových kategoriích. Do 35 let zvítězila doktorka embryoložka Zuzana Holubcová z Masarykovy univerzity v Brně a v kategorii 36-45 let doktorka Anna Kučerová z ČVUT. Laureátky se mohly těšit z finanční odměny 250 tisíc korun.

PharmDr. Zuzana Holubcová, Ph.D., vítězka kategorie do 35 let pracuje v Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Cílem jejího projektu je poskytnout první komplexní charakterizaci strukturní a funkční organizace pólů meiotického vřeténka lidských vajíček. „Předložená výzkumná studie pomůže nejen lépe pochopit, čím vzniká náchylnost lidských vajíček k aneuploidii, ale v širším kontextu poskytne znalosti, které mohou pomoci při rozvoji prevence, screeningu a možného léčení ženské neplodnosti pro rostoucí počet žen s reprodukčními problémy,“ dodává ke své práci Zuzana Holubcová.

Ing. Anna Kučerová, Ph.D. působí na Českém vysokém učení technickém v Praze, kde se věnuje pravděpodobnostní inženýrské mechanice. Spolehlivost konstrukcí je významně ovlivněna nejistotami ve vlastnostech použitých materiálů. Projekt Anny Kučerové se zabývá vývojem nových metod pro navrhování experimentů, ze kterých se materiálové vlastnosti zjišťují. Například výpočtové modely pro simulaci spalovacích motorů nosných raket mají značné množství parametrů, které je třeba správně určit, aby bylo možné věrohodně simulovat chování nosné rakety při startu či ve vesmíru. K tomu se využívá velký počet finančně nákladných experimentů. „Ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou hledáme nové metody pro navržení optimálních a robustních experimentů. S jejich pomocí chceme určit vlastnosti použitých materiálů co nejpřesněji, a to i se zohledněním různých nejistot a nepřesností při provádění experimentu. Menší počet optimalizovaných testů umožní významnou úsporu finančních prostředků a zvýší spolehlivost navrhované konstrukce - v tomto případě raketového motoru. Vyvíjené metody mají ale mnohem širší pole užití,“ vysvětluje Anna Kučerová.

Obecně o projektu L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě

Původní program L´Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě byl založen v Paříži v roce 1998 za účelem podpory žen-vědkyň. Program si klade za cíl oceňovat úspěchy již etablovaných vědkyň a vliv jejich odborné činnosti na současnou společnost, stejně jako poskytovat podporu mladým vědkyním na samém počátku kariéry. Od svého vzniku se program postupně rozšířil do mnoha světových zemí a ocenil více než 2 800 žen ze 115 zemí.

 

Zdroj: 
zet.cz