Datum zveřejnění: 
8. 6. 2017

Britská společnost Quacquarelli Symonds (QS) zveřejnila svůj světově uznávaný žebříček univerzit pro rok 2018. Nejvýše umístěným českým zástupcem je tradičně Karlova univerzita. Oproti loňsku si však opět pohoršila. Zatímco v roce 2016 jí patřila 279. pozice, nyní se nachází na 314. příčce.

Nejlepší vysokou školou světa je podle QS už šestým rokem v řadě Massachusetts Institute of Technology (MIT). Také další tři místa obsadily známé americké univerzity Stanford, Hardvard a Kalifornský technologický institut (Caltech).

Naopak většina tradičních britských škol si pohoršila, nejlepší z nich, univerzita v Cambridgi, je aktuálně číslo pět. Jedinou neanglofonní školou v první desítce je švýcarský Federální technologický institut (ETH) sídlící v Curychu. Nejlepšího vzdělání mimo euroatlantickou civilizaci se vám podle QS dostane v Singapuru na tamní Nanjangské technologické univerzitě (NTU).

Omezíme-li se na sousední země, vyplatí se studovat v Mnichově, jehož dvě univerzity dosáhly na 64., resp. 66. pozici, zatímco Vídeňská univerzita obsadila 154. příčku. Z ruských vzdělávacích institucí skórovala moskevská Lomonosova univerzita s číslem 95. Jižní Ameriku reprezentuje nejlépe univerzita v argentinském Buenos Aires (121.), Afriku pak univerzita v Cape Townu (191.).

Karlova univerzita spadla do čtvrté stovky a o 314. příčku se dělí s univerzitou v estonském Tartu, a to zejména díky své akademické reputaci. Pořád je na tom ale lépe než 411. Varšavská univerzita nebo 491. České vysoké učení technické. Pražské ČVUT hodnotí dobře jeho zaměstnanci, studenti jsou vůči němu o poznání kritičtější.

Proti loňsku si naopak polepšila brněnská Masarykova univerzita, které patří stejně jako předloni 551. pozice. Bodovala hlavně v očích zahraničních studentů. Brněnské VUT skončilo na děleném 601.–650. místě, olomoucká Univerzita Palackého se nachází o stovku níž bok po boku Univerzity Komenského v Bratislavě. Žádný jiný český ani slovenský zástupce se do první tisícovky nevešel.

Žebříček QS je založen na šesti indikátorech: reputaci mezi akademiky, zaměstnanci a studenty, množství citací a schopnosti přitahovat mezinárodní studenty. Letošního ročníku se zúčastnilo více než 75 tisíc akademiků a 40 tisíc zaměstnanců vysokých škol. Společnost Quacquarelli Symonds do analýzy zařadila na 71,5 milionu citací."      

Autor: 
Michal Janko
Zdroj: 
denik.cz