Datum zveřejnění: 
8. 6. 2017

"Spolupráce IZS při mimořádných událostech a katastrofách - cvičení versus realita" zněl název mezinárodního kongresu, který se uskutečnil 1. března 2017 v kongresových prostorách hotelu Myslivna v Brně. Akci uspořádalo Koordinační středisko medicíny katastrof při Fakultní nemocnici Brno. Odborným garantem bylo MV-generální ředitelství HZS ČR.

Hlavními tématy jednání kongresu byly mimořádné události a katastrofy, psychologické dopady a humanitární pomoc. Ústředním motivem byla cvičení IZS, jak velký je jejich přínos, zda může simulace nahradit opravdové pacienty a jestli je zapotřebí zapojovat do cvičení všechny záchranné složky. Své příspěvky prezentovali lékaři, záchranáři, hasiči a krizoví manažéři.

Vzdělávání a výcvik

První blok přednášek zahájil plk. Dr. Ing. Zdeněk Hanuška z MV-generálního ředitelství HZS ČR, který připomenul pětadvacetiletý rozvoj integrovaného záchranného systému, dnes čítajícího 357 složek. Spolupráce složek a správních úřadů vyžaduje koordinaci po stránce taktické, operační i strategické, která se daří kromě jiného také prostřednictvím celého souboru typové činnosti (15 STČ) složek IZS při společném zásahu a pravidelně pořádaných taktických a prověřovacích cvičení. Cvičit by se mělo v terénu i ve štábu (například svolávání členů krizového štábu). U každého cvičení je důležitá příprava, která by neměla trvat příliš dlouho, aby plynule cvičili stále stejní lidé. Velmi užitečné je vyhodnotit celý proces. Jak dobrá byla příprava, jestli cvičení splnilo původní záměr, jakých chyb by se měli účastníci při skutečném zásahu vyvarovat a co je nutné ještě zdokonalovat.
Prof. Leoš Navrátil z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT konstatoval, že je nezbytné seznamovat studenty s pojmy z oboru ochrany obyvatelstva, jako například co jsou látky CBRN nebo co tvoří integrovaný záchranný systém. Vzhledem k přibývajícím současným hrozbám teroristických útoků a sociálních konfliktů, a také z důvodu změny klimatu stále roste význam urgentní medicíny a medicíny katastrof. Bude proto nutné zavést na lékařských a zdravotnických fakultách předmět urgentní medicína a medicína katastrof a také organizovat praktické seznamování mediků s činností zdravotnické záchranné služby. Také veřejnost by měla být lépe informována o reálné pracovní náplni zdravotnických záchranářů a lékařů.       

Autor: 
Mgr. Zuzana CIKHARTOVÁ
Zdroj: 
112