Datum zveřejnění: 
6. 6. 2017

Magistrát plánuje do roku 2030 udělat z Prahy město protkané nejmodernější technologií. Sní o inteligentním řízení dopravy, elektromobilitě, chytrých budovách nebo ekologickém využití odpadů. Na tzv. koncepci Smart Prague spolupracuje i s odborníky z vysokých škol. Opozice ale plány města kritizuje.
Na projekty, které má na starosti městská společnost Operátor ICT, vyčlenila metropole zatím 600 miliónů korun. První vlaštovky se už přitom objevily v ulicích Prahy. Instalovány byly první chytré lavičky, solární odpadkové koše a chytré osvětlení za několik miliónů korun. Magistrát má ale mnohem větší plány.
"Nechceme objevovat nic nového, chceme využít zahraničních zkušeností k zajištění lepší a efektivnější správy města a k usnadnění života obyvatel. V tomto ohledu je dáno šest oblastí, kterými se budeme zabývat. Jsou to třeba chytré budovy a energie, atraktivnější turistický ruch, bezodpadové město, čistá energie nebo lepší datové i asistenční služby," uvedl Vladimír Zadina za Operátora ICT s tím, že chce město do přípravy co nejvíce zapojit Pražany. Na stránkách smartprague.eu mohou již nyní navrhovat vlastní projekty. "Na těch nejlépe hodnocených budou pracovat naši projektanti a budeme je realizovat," dodal Zadina. Na projektu budou spolupracovat i odborníci z Karlovy univerzity a ČVUT.
Projekt Smart Prague se nezamlouvá opozici. "Je to v podstatě druhá Opencard, byla také plná krásných slibů, ale nereálná a neživotná," poznamenal předseda klubu pirátů Jakub Michálek. Podle jeho slov město zde slibuje technologické eldorádo, když jeho vedení neřeší ani tak základní problémy jako vlastní web, internet v metru.       
 

Autor: 
Kateřina Severová
Zdroj: 
Právo