Datum zveřejnění: 
6. 6. 2017

Pokud budeš zrovna zítra na ČVUT v rámci akce Den lékařským fyzikem, seznámiš se s nukleární medicínou a raditerapií na fakultě, kde tyto obory můžeš vystudovat.

Napadlo vás, že v každé nemocnici musí být radiologický fyzik, který se stará o RTG, zajišťuje radiační ochranu a plánuje léčbu pacientů? Ne?

Právě proto, že to málokdo tuší, nenapadlo by ho tento obor ani studovat. Odborníků je proto nejen v Česku, ale i po světě .

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská pořádá Den lékařským fyzikem s cílem rozšířit povědomí o studijním oboru, který se dynamicky rozvíjí, ale hlavně zachraňuje lidské životy.

Od úvodu až po operaci bez skalpelu

Během jednoho dne máš unikátní možnost si vyzkoušet, co obnáší propojení lékaře a fyzika, díky kterému již jiní zachraňují lidské životy.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská si pro zájemce připravila celodenní program, během kterého se o oboru dozvědí řadu zajímavých věcí. Jak celý den vypadá?

Celý den startuje v 10:00 první přednáškou Co je to radiologická fyzika, která krátce seznámí s profesí, oborem a uplatněním.

Následuje povídání o radioterapii a operacích bez skalpelu, která během 40 minut nastíní, jak se dá léčit rakovina klinickými urychlovači částic, a to nejen prakticky, ale i názorně díky reálným terapeutickým plánům.

První blok uzavírá přednáška o nukleární medicíně a užitečnosti radionuklidů v pacientově těle. V odpoledních hodinách je na výběr ze tří praktických cvičení, a to zubní rentgen, plánování léčby nádorů a radionuklidový ozařovač.

Ne jen teorie

Celý den uzavře jedna ze tří exkurzí, díky které se možní budoucí fyzikové podívají na  vybrané specializované pracoviště.

 V Motole, kde se mimo radionuklidové diagnostiky léčí pacienti s rakovinou štítné žlázy, si budou moci vyzkoušet, jak některé přístroje fungují. A pokud bude čas, dojde i na přístroje staré, které byly dnešní moderní technologií nahrazeny.

Thomayerova nemocnice nabídne něco o radioterapii a moderních klinických lineárních urychlovačích. Kdy jindy bys mohl navštívit protiatomový kryt, kde se až donedávna nacházely ozařovny s urychlovači?

Poslední exkurze se opět odehrává v Motole, a oproti první nabízí jiný program. Radiodiagnostiku. Jaké jsou detaily nejčastějších rentgenových vyšetřeních, co je výpočetní tomografie nebo jak funguje CT? A na alternativním pracovišti, kterým je Institut klinické a experimentální medicíny,  si možná budoucí fyzici zkusís i magnetickou rezonanci.

 

 

Autor: 
Tereza Vaisová
Zdroj: 
studentpoint.cz