Datum zveřejnění: 
6. 6. 2017

V polovině května se v Brně uskutečnil další ročník mezinárodní odborné konference Formy 2017. Letos se jí zúčastnilo přes 150 odborníků z více než 70 firem, kteří měli možnost vyslechnout si 20 odborných přednášek. Konference měla ucelenou vzdělávací formu, pořadatelé, jimiž byli Lubomír Zeman a firma Jan Svoboda, se snažili nezapomenout na žádnou podstatnou část z problematiky zpracování plastů.
Konferenci zahájil profesor Valášek z ČVUT Praha přednáškou o Průmyslu 4.0. V ní představil vize a cíle této koncepce, včetně začlenění do praxe vstřikování forem. Na něj navázal Lubomír Zeman z firmy Plast Form Service tématem údržby forem. Bez údržby, a tedy kvalitních nástrojů není možné v praxi realizovat myšlenky Průmyslu 4.0. První přednáškový blok uzavřel Uri Eisenstein z Izraelské firmy LIAD vysoce hodnocenou přednáškou o automatické kontrole barevnosti výstřiků a okamžité automatické zpětné vazbě na výrobu. Tento příspěvek se dotkl také celkové koncepce dávkování aditiv obecně (nejen barviva) a možnosti zlepšování v této oblasti. Nejzajímavější částí však byla právě možnost vícenásobné kontroly barevnosti výstřiku v taktu vstřikovacího stroje a okamžitá změna dávky barviva, která zaručuje stálost barvy a minimum zmetků z důvodu rozdílné barevnosti.

PRAKTICKÁ UKÁZKA: ANALÝZA PISTOLE P-10

V úvodu dalšího bloku provedl Jiří Gabriel z firmy Plasty Gabriel kompletní analýzu pistolového rámu pistole P-10 České Zbrojovky Uherský Brod včetně výpočtu technologických podmínek systémem Varimos.
V následujícím vystoupení zástupce firmy Prima Bilavčík změřil a vyhodnotil kvalitu rámu pistole pomocí počítačové tomografie – přístrojem firmy Werth Messtechnik. Podle reakcí účastníků bylo možné usuzovat, že tato progresivní metoda je u nás na vzestupu a o její aplikaci je zájem.
Zástupce výzkumného a vývojového centra CEITEC při brněnském Vysokém učení technickém pak na stejném díle předvedl detailní analýzu orientace skelných vláken a rozdílné reálné orientace proti simulačním programům v různých vrstvách pistolového rámu.
Po obědě následovala přednáška o aplikované mechatronice pana Sulitky z ČVUT Praha RCMT. Možnost korekce dynamických překmitů strojů v soustavě stroj-nástroj-obrobek právem zaujala nejednoho technologa. Zhruba 20% navýšení efektivity obrábění při uplatnění této metody byla třešinka na i tak vynikajícím dortu vysoké přesnosti obrábění bez zabourání.


Celkově je možné říci, že se pořadatelům povedlo uspořádat velmi ojedinělou akci, a to nejen počtem účastníků, ale i rozsahem přednášených témat a vysokou profesionální úrovní vybraných přednášejících. O kvalitě konference a vysoko nastavené laťce svědčí i fakt, že více než 60 % posluchačů se rozhodně hodlá zúčastnit dalšího ročníku.
Velmi potěšující bylo i zapojení škol do on-line přenosu konference, který kompletně sponzorovala firma Jan Svoboda.
Letos se také zvýšil počet on-line připojených bodů ze škol a od studentů. Je vidět, že zájem o profesionálně pořádané konferenční vzdělávání v oblasti zpracování plastů roste nejen mezi pracovníky z praxe, ale také mezi studenty, kteří si uvědomují, že znalosti jsou pro úspěšný start profesní kariéry vysoce potřebné a také dobře finančně ohodnocené.

Zdroj: 
Technický týdeník