Datum zveřejnění: 
6. 6. 2017

 "Smart". Snad žádné jiné slovo se při plánování věcí budoucích neskloňuje častěji. Tuto nálepku ale dostává takřka vše, k čemu pasuje nějaká mobilní aplikace. Význam toho, že je něco smart, neboli "chytré", se tak pomalu ztrácí. Přitom do této kategorie spadají řešení, která mohou život ve velkoměstě citelně zlepšit, a většina západních metropolí přikládá chytrému rozvoji velkou váhu.
V Praze se sice tu a tam objeví "chytré" lavičky či koše, ale dlouhodobá a jednotná strategie zatím chybí. Tedy chyběla. Praha, v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou, včera představila Koncepci Smart City pro Hlavní město Prahu, podle které by se měl odvíjet rozvoj metropole směrem k chytřejšímu městu do roku 2030.
"Nevymýšlíme již objevené. Zorientovali jsme se v existujících prioritách města a ty jsme spojili s trendy v zavádění Smart City konceptů v nejúspěšnějších městech světa," řekl Vladimír Zadina z projektové kanceláře Smart City v městské společnosti Operátor ICT, která má agendu "chytré Prahy" na starosti.
Část opozice, jmenovitě Piráti, ale představenou koncepci považuje spíše za obchodní leták. "Vedení města slibuje technologické eldorádo a zatím neřeší ani tak základní problémy jako vlastní web nebo signál v metru," uvedl zastupitel Jakub Michálek, podle kterého je cílem projektu jen utratit co nejvíce peněz za nové technologie.
Koncepce však nabízí minimálně pohled na to, kterým směrem se chce Praha v jednotlivých oblastech svého fungování vydat. Na příští dva roky dostala firma OICT pro inovace spojené s chytrým rozvojem 600 milionů korun a již zpracovává prvních šestnáct pilotních projektů. "Až po jejich posouzení a vyhodnocení je bude možné přetavit do celoměstských řešení," uvedl ředitel OICT Michal Fišer. Záštitu a odbornou spolupráci při přípravě budoucích projektů navíc Praze přislíbily dvě významné univerzity, České vysoké učení technické a Univerzita Karlova.
Včera představená koncepce rozděluje oblasti, ve kterých má být Praha v roce 2030 chytřejší, na šest kategorií. MF DNES z nich vybrala to nejzajímavější:

Chytré budovy a energie

V oblasti architektury má v Praze hrát prim úsporná a udržitelná energetika. Vzniknout má takzvaný Pražský fond čisté energie, ze kterého by měli občané i veřejné instituce čerpat prostředky na stavební a jiné úpravy, které přinesou úspory energie. Stejně chce Praha přistoupit i k pouličnímu osvětlení, které má intenzitu světla měnit podle potřeby, díky čemuž bude úspornější. Zároveň se má z veřejného osvětlení stát jakási senzorická síť. Lampy mají být vybaveny čidly a dokázat například měřit hluk či počet volných parkovacích míst.

Mobilita budoucnosti

Plynulejší a pohodlnější dopravu má zajistit inteligentní systém řízení dopravy, který bude pracovat s aktuální situací na silnicích. Přechod na elektromobily, které jsou šetrnější k životnímu prostředí, chce pak město Pražanům ulehčit rozsáhlou výstavbou rychlonabíjecích stanic. "Chceme podporovat i čisté autobusy, ať už založené na vodíkových technologiích či elektromobilitě, a také prozkoumat a podporovat možnosti samořídicích dopravních prostředků, ať už v individuální či hromadné dopravě," říká Zadina. Příští rok chce OICT také představit nový multikanálový odbavovací systém pro MHD. Cestujícím má mimo jiné umožnit nahrát kupón nejen na Lítačku, ale třeba do telefonu či na platební kartu. Doplní ho i e-shop a mobilní aplikace, ve kterých bude možné kupony rovnou zakoupit. Systém sledování obsazenosti vagónů metra má pak cestujícím ve stanici doporučit, do kterého vozu nastoupit.

Bezodpadové město

V roce 2030 chce Praha být schopná v maximální míře využít odpad, který vyprodukuje. Koncepce dokonce hovoří o tom, že ho pomocí moderních technologií půjde zpracovat ze sta procent. Pomocí čidel v odpadkových kontejnerech má být možné efektivně plánovat jejich svozy a koše mají být schopné stlačit vhozené odpadky a zvýšit tak svou kapacitu. Prvních 30 takových kontejnerů se má v ulicích objevit v druhé polovině roku. Město chce také více využívat dešťovou vodu jako pitnou a tu odpadní ke chlazení.

Atraktivní turistika

Z "chytré" Prahy mají mít užitek i turisté, pro které OICT vytváří mobilní aplikaci. Má jim dávat nejrůznější tipy a informace, které by "dostali od kamaráda žijícího v Praze". Její součástí budou i geolokační hry, které mají turisty motivovat k navštívení míst mimo historické centrum Prahy. "Chceme v turismu podporovat i pokročilé technologie, například ve formě rozšířené reality a umělé inteligence," říká Zadina.

Lidé a městské prostředí

Městský kamerový systém má pomocí pokročilých rozlišovacích algoritmů zajišťovat on-line detekci rizikových jevů a předcházet tak teroristickým aktivitám či jinému nebezpečí a automaticky přivolat na místo pomoc – ke stejnému účelu má sloužit i tlačítko na lampách veřejného osvětlení. Lavičky a zastávky MHD kolem sebe mají bezdrátově šířit bezplatný internet a pomocí USB zásuvek umožnit nabití mobilního telefonu. První desítku "chytrých" laviček již město v ulicích rozšiřuje dnes.
Pražané by měli mít také lepší přístup k informacím o dění v metropoli. Podle měření stavu znečištění ovzduší by třeba měli poznat, kam si jít zaběhat.

Datová oblast

Základním kamenem celé koncepce je vznik celoměstské platformy, která umožní shromáždění všemožných dat – třeba ze zmíněných čidel – na jednom místě, jejich analýzu a využití takto získaných poznatků pro další rozvoj města. Hotová by měla být ještě koncem roku.
"Chceme také vytvořit 3D model města, abychom si mohli opatření nejdříve vyzkoušet ve virtuálním prostředí a až poté je realizovat v reálném světě," dodává Zadina.       

Autor: 
Jakub Heller
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes