Datum zveřejnění: 
5. 6. 2017

Praha se připojila k myšlence Smart Cities a chystá se sehrát důležitou roli. Smart Prague je koncept lépe fungujícího města, které umí dobře hospodařit a zajišťuje svým obyvatelům komfortní život tím, že využitím nejmodernějších technologií šetří životní prostředí.

Smart Prague je koncept lépe fungujícího města, které umí dobře hospodařit a zajišťuje svým obyvatelům komfortní život, protože využívá nejmodernější technologie a šetří tak i životní prostředí.

"Jsou to chytré lavičky, koše nebo navigace ve veřejném prostoru, nebo dokonce i v pilotním projektu je to spuštěná aplikace pro turisty, abychom je lépe rozprostřeli po Praze," řekla primátorka hl.m.Prahy, Adriana Krnáčová.

"Naší ambicí je zhruba ve 20 oblastech realizovat pilotní projekty do konce roku 2018. Na základě těch pilotních projektů bychom měli Praze představit jejich výstupy a Praha by následně měla rozhodnout, zda ty výstupy jsou pro ni plnohodnotné a chce realizovat například celoměstská řešení," řekl Michal Fišer, generální ředitel Operátor ICT.

Vize Smart Prague 2030 cílí na chytré budovy, mobilitu bezodpadové město, městské prostředí, atraktivní turistiku a zásadní roli v této koncepci hraje sběr, analýza a vyhodnocení dat.

"My bychom rádi ve spolupráci s našimi ústavy a fakultami, zejména Fakultou dopravní a Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky, připravili koncept pro tu datovou platformu. Ta datová platforma bude mít velmi široký záběr, aby tam bylo možné uchovávat data ze všech možných oblastí rozvoje Prahy, a samozřejmě aby s těmito daty bylo možné pracovat, vyhodnocovat je a na základě takto vyhodnocených dat získávat nějakou představu o tom, jak město rozvíjet dál v jednotlivých oblastech," řekl Petr Konvalinka, rektor ČVUT.

Strategie Chytrá Praha, kterou představila primátorka Adriana Krnáčová, počítá s rozvojem města až do roku 2030, ale financování je zajištěno jen do roku 2019. 

Autor: 
Milan Řepka
Zdroj: 
prahatv.eu