Datum zveřejnění: 
5. 6. 2017

V oblasti technologií se chce Praha v dalších letech zaměřit na inteligentní řízení dopravy, elektromobilitu, energetické úspory, chytré a ekologické využití odpadů nebo sběr a analýzu dat. Vyplývá to z koncepce Smart Prague do roku 2030, kterou dnes představila primátorka Adriana Krnáčová spolu se zástupci městské firmy Operátor ICT a akademické sféry. V tomto volebním období město vyhradilo na takzvané smart projekty 600 milionů korun, některé už běží nebo se na nich pracuje. Koncepci kritizuje zastupitelský klub Pirátů.
"Praha je ve srovnání s jinými městy v evropském regionu celkem vepředu, protože si zřídila vlastní společnost, aby implementovala prvky smart," uvedla primátorka s odkazem na firmu Operátor ICT, kterou magistrát agendou Smart Prague pověřil koncem minulého roku.
Peníze, které vedení Prahy na tyto projekty vyhradilo, Operátor ICT nemusí vyčerpat. Skepticky se k projektu staví pražští zastupitelé za Piráty, kteří se na informační technologie dlouhodobě zaměřují. Mohlo by podle nich jít o podobně předražený plán, jako byla karta opencard. "Město zde slibuje technologické eldorádo, když jeho vedení neřeší ani tak základní problémy jako vlastní web," uvedl předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek.
Primátorka spojování s opencard odmítá. "Je to naprostý nesmysl," uvedla s tím, že projekty schvaluje magistrátní komise, kde má zástupce opozice včetně Pirátů, a následně rada města. "Celou dobu se snažíme o to, aby celý projekt byl maximálně apolitizovaný, protože si uvědomujeme, že výrazně přesahuje jedno volební období," doplnila.
Nová koncepce zahrnuje priority města z hlediska technologií do roku 2030. Jde o šest obecně formulovaných oblastí, kde Praha chce využít zahraničních zkušeností k zajištění efektivnější správy města a k usnadnění života obyvatel. Jsou jimi mobilita, chytré budovy a energie, turistický ruch, zpracování odpadů, zlepšení života pro obyvatele a datová oblast.
Podle Vladimíra Zadiny z Operátora ICT chce město do přípravy co nejvíce zapojit Pražany. Na stránkách smartprague.eu mohou navrhovat vlastní projekty. "Ty nejlépe hodnocené budeme realizovat," uvedl Zadina. Na přípravě chytrých řešení bude Praha spolupracovat s ČVUT a Karlovou univerzitou.
Město zatím spustilo v pilotním provozu první chytré lavičky a solární odpadkové koše za několik milionů korun. Pražská opozice a nezisková organizace Transparency International v minulosti Operátora ICT označila za "černou díru", ve které mohou mizet stovky milionů korun bez dostatečné veřejné kontroly.

Zdroj: 
blesk.cz