Datum zveřejnění: 
5. 6. 2017

Praha představila dlouhodobou koncepci "Smart Prague 2030", na základě které by se hlavní město v následujících 13 letech mělo změnit na moderní metropoli s masivním využitím pokrokových technologií. Ty mají zasáhnout prakticky všechna odvětví: umělá inteligence má začít chránit lidské životy, Praha má hospodařit zcela bez odpadu a chytrá dopravní infrastruktura má být zcela soběstačná. Na co se Pražané mohou těšit nejdříve?

Do roku 2030 má Praha fungovat jako chytré město 21. století. Tuto vizi hodlá magistrát splnit ve spolupráci se společností Operátor ICT, která na první dva roky realizace projektů pracuje s rozpočtem 600 milionů korun.

Podle primátorky Adriany Krnáčové nelze odhadnout peněžní rozpočet celého rozsáhlého projektu, protože s financemi lze nakládat pouze v daném volebním období. Neexistuje proto zatím ani žádný odhad.

"Jde o projekt, který přesahuje jedno volební období. Možná zasáhne dvě, možná tři nebo čtyři tato období. Chceme proto pracovat v konstruktivní spolupráci s opozicí," uvedla Adriana Krnáčová.


Vize budoucnosti

Změn má být postupem času opravdu mnoho. Cestující v Praze se například nemají tak často tlačit v metru, protože poznají, ve kterých vagonech je plno. Povrchová doprava bude bezpečnější díky využívání samořídících technologií. Odpadní vody by se měly začít využívat ke chlazení nebo ohřevu, Praha by si také díky novým technologiím měla poradit se 100 procenty veškerého odpadu.

První dílčí krůčky už se postupně v metropoli objevují: jsou to chytré lavičky, kde si lidé mohou nabíjet mobilní telefony, a umísťování speciálních odpadních nádob, které ohlásí, jakmile jsou plné. Co dalšího v nejbližších letech Pražany čeká?

"V Karlíně vznikne síť chytrého osvětlení, které bude poskytovat jak data, tak bude schopné umožňovat elektronabíjecí dobíjení. Budeme zveřejňovat několik mobilních aplikací. V úvodní fázi to budou střípky, které by se měly v průběhu času do roku 2030 přetavit v několik velkých celoměstských řešení," uvedl pro Blesk.cz předseda představenstva společnosti Operátor ICT Michal Fišer.

Co Pražany v ulicích potká a na co se těšit nejdříve? Odpovídá Michal Fišer:

V souvislosti s prvním obdobím novinek v chytrém pražském provozu se mají začít elektronabíjecí stanice pro elektroauta objevovat například na záchytných P+R parkovištích. Pražané by se také měli jednodušší cestou dozvídat o plánovaných událostech na území hlavního města.
Roboti v Praze

Budoucnost má nahrávat také využívání umělé inteligence, která například v kombinaci s bezpečnostními kamerami vyhodnotí rizikové chování a může dokonce předcházet teroristickým útokům. Už v současnosti však Operátor ICT provozuje automatický odpovídač v rámci provozu Lítačky na území Prahy 12, který umělou inteligenci využívá.

"Do roku 2030 předpokládáme, že technologie umělé inteligence umožní jakési asistivní roboty, kteří na určitém místě dokážou pomoci se zorientováním občana v daném prostoru. Asi v současnosti nelze odhadnout, kde budeme za 13 let v těchto technologiích, které se v podstatě překotně mění," vysvětlil člen představenstva Operátor ICT Vladimír Zadina.

Vladimír Zadina o umělé inteligenci v rámci "Smart Prague 2030":

V souvislosti s ambiciózní koncepcí "Smart Prague 2030" spolupracuje hlavní město i s inteligencí lidskou, konkrétně s vysokými školami.

České vysoké učení technické (ČVUT) má svou roli zejména ve vyznávání se v jednotlivých technologiích a možnostech jejich aplikace, Univerzita Karlova bude naopak ovlivňovat postupné předávání chytrých novinek lidem tak, aby je přijali a smysluplně používali.      
 

Zdroj: 
Blesk.cz